Εκκλησία

Φραγγέλιο Ορθοδόξων Ιεραρχών κατά Τραμπ για το μεταναστευτικό

Αρκετοί ορθόδοξοι ιεράρχες από διάφορες πλευρές που ποιμαίνουν στην Αμερική έχουν αρχίσει να απευθύνονται προς τον Πρόεδρο Donald Trump για την πολιτική μετανάστευσης που μερικές φορές οδηγεί σε διαχωρισμό των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέβαλε το 1997 συμφωνία με την οποία τα ασυνόδευτα παιδιά λαθρομεταναστών δεν μπορούν μείνουν υπό κράτηση περισσότερο από 20 ημέρες. Το 9ο Circuit Court of Appeals αποφάσισε τότε ότι τα συνοδευόμενα παιδιά δεν θα μπορούσαν επίσης να παραμείνουν υπό κράτηση υπό τους όρους του διακανονισμού, δηλαδή η κυβέρνηση είτε έπρεπε να απελευθερώσει ολόκληρες οικογένειες είτε χωριστά παιδιά από τους γονείς.

Αυτή η πολιτική έχει πληγεί πρόσφατα, δεδομένης της στάσης της κυβέρνησης Trump για μηδενική ανοχή στην επιβολή των νόμων περί μετανάστευσης.

Με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεμάτα με ένα μείγμα πληροφοριών και παραπληροφόρησης, ιεράρχες από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη Ρουμανική Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αμερικής εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στον Πρόεδρο.

Σε επιστολή του την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ο Μητροπολίτης Τύχων, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για συμπόνια σε σχέση με τα παιδιά που, όπως αναφέρθηκε ευρέως, διαχωρίζονται από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ.

"Εκ μέρους αυτών των παιδιών - μερικά από αυτά βρέφη και νήπια - και μαζί με όλους τους επισκόπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική, σας ζητώ να επανεξετάσετε αυτήν την πολιτική και να επιτρέψετε την παραμονή των οικογενειών μαζί, όσο τα δικαστήρια μετανάστευσης εξετάζουν τις υποθέσεις τους, "γράφει ο Μητροπολίτης.

Ο Τύχων επίσης υπενθύμισε ότι «κάθε ένας από αυτούς τους μετανάστες είναι παιδί του Θεού».

Στη δήλωσή της, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής επικεντρώνεται στην οικογένεια ως δημιουργία του Θεού "θεϊκό θεσμό (πρβλ. Εφεσίους 3:14) ... που εμείς ως ορθόδοξοι χριστιανοί αγαπάμε και κρατάμε ως ιερο".

Η Αρχιεπισκοπή απευθύνει σχετική έκκληση.

"Στην αγάπη και την αρμονία, η οικογένεια βρίσκει χαρά, κάθε μέλος στο άλλο. Αντικατοπτρίζοντας αυτή τη χαρά, ο Ψαλμός διακηρύσσει ότι τα παιδιά σας θα είναι σαν ελαιόδεντρα γύρω από το τραπέζι σας (Ψαλμός 127/128: 3β). Ας έχουμε κατά νου ότι ο κλάδος μιας ελιάς είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, όχι κάτι που πρέπει να χωριστεί και να σπάσει", αναφέρει η Αρχιεπισκοπή.

Η δήλωση τελειώνει με την ευχή ότι οι αρχές θα βρουν μια ταχεία λύση στο πρόβλημα των οικογενειών που χωρίζονται.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ της Ελληνικής Μητρόπολης του Σικάγο έχει δημοσιεύσει τη δική του δήλωση, στην οποία γράφει: «Οι πόνοι στην καρδιά μου μεγάλοι και η συνείδησή μου είναι ανήσυχη» σχετικά με τις αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις πρακτικές στα σύνορα.

Ο Ναθαναήλ υποστηρίζει ότι η πολιτική "μηδενικής ανοχής" παραβιάζει τα ορθόδοξα ιερά ηθικά πρότυπα με το διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους και "παραβαίνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις χριστιανικές πεποιθήσεις".

Ο Ιεράρχης του Σικάγο γράφει πολύ πιο σκληρά από ό, τι η Ελληνική Αρχιεπισκοπή ή ο Μητροπολίτης Τύχων καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι «απάνθρωπη και ως εκ τούτου αμαρτωλή ... άσκοπα σκληρή και επιζήμια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους ... [και] πνευματικά παράλογη», δεδομένης της ιεράς ποιότητας του οικογενειακού θεσμού.

Τέλος και ο Μητροπολίτης Νικόλαος της ρουμανικής ορθόδοξης μητρόπολης της Αμερικής απευθύνθηκε επίσης στον Πρόεδρο Trump, σημειώνοντας ότι «η κατάχρηση των Αγίων Γραφών του Γενικού Εισαγγελέα Jeff Sessions» τον υποχρέωσε να απαντήσει.

"Οι Ιερές Γραφές υπενθυμίζουν συνεχώς στους ανθρώπους της πίστης ότι πρέπει να χαιρετίσουν, να δεχθούν και να καλωσορίσουν: ταξιδιώτες, πρόσφυγες, διωκόμενους, χήρες, ορφανά και όσους έχουν ανάγκη", γράφει και στη συνέχεια προσπαθεί να προσφέρει πολλά παραδείγματα.

Ο Νικόλαος επισημαίνει το παράδειγμα του ίδιου του Κυρίου, ο οποίος, σημειώνει, ζήτησε καταφύγιο στην Αίγυπτο όταν ο Ηρώδης προσπάθησε να τον σκοτώσει ως βρέφος. Αναφέρει επίσης χωρία από την Παλαιά Διαθήκη και άλλα.

Ο Ρουμάνος ιεράρχης σημειώνει ότι το θέμα της μετανάστευσης του έθνους είναι σύνθετο, αλλά ότι η παρούσα κατάσταση είναι «ένας εφιάλτης που προδίδει ποιος είμαστε ως έθνος και λαός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ