Περιβάλλον

Φάλαινα πέθανε επειδή κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες - Φονική ποσότητα πλαστικού στο περιβάλλον

Πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι η ποσότητα των πλαστικών στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό τους με κίνδυνο για την υγεία εκατοντάδων θαλάσσιων ζώων.

H επιβεβαίωση, ήρθε με το τραγικό θάνατο μιας φάλαινας που πέθανε επειδή ειχε καταπιεί 80 σακούλες!

Στην Ταϊλάνδη η κατανάλωση πλαστικών σακουλών είναι  τόσο μεγάλη, που ώθησε τον προηγούμενο μήνα την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο  να επιβάλει φόρο στη χρήση τους.

Η  φάλαινα  πέθανε στα ανοικτά της νότιας Ταϊλάνδης αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες, και παρά το γεγονός οτι κατάφερε να αποβάλει δια στόματος τις πέντε από αυτές δεν μπορούσε να κολυμπήσει και βρέθηκε κοντά στην ακτή.

Η μικρή, αρσενική φάλαινα- πιλότος εντοπίστηκε σε άσχημη κατάσταση και χωρίς να είναι σε θέση να κολυμπήσει στο κανάλι Να Ταπ την προηγούμενη Δευτέρα. Περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποίησαν βάρκες για να τη βοηθήσουν να παραμείνει στην επιφάνεια και ύψωσαν ένα σκίαστρο για να την προστατεύσουν. Επί μία εβδομάδα προσπαθούσαν να την σώσουν.

Οι σακούλες, που ζύγιζαν περίπου 8 κιλά, εμπόδιζαν τη φάλαινα να τραφεί κανονικά, δήλωσε ένας βιολόγος. «Αν έχεις 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, πεθαίνεις», εξήγησε ο Τον Ταμρονγκναουσαβάτ.

Κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη εκατοντάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών σακουλών που καταλήγουν στη θάλασσα.

H  πλαστική σακούλα προκαλεί  σημαντικές βλάβες, στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες, στην πανίδα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, αφού το πλαστικό βιοδιασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ