Κόσμος

Το υπερηχητικό αεροπλάνο... βέλος που ετοιμάζει η Βoeing: Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε 2 ώρες

Ένα νέο υπερηχητικό αεροπλάνο, που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ ετοιμάζει η Boeing.

Το επιβατικό τζετ, το concept του οποίου παρουσίασε σε εκδήλωση του American Institute of Aeronautics Aviation στην Ατλάντα των ΗΠΑ θα πετά με 6.200 χλμ/ώρα, ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου, δηλαδή 5 Mach! Έτσι το φουτουριστικό αυτό αεροσκάφος θα είναι πάνω από δυόμιση φορές ταχύτερο από το θρυλικό Concorde, που αποσύρθηκε πριν από 15 χρόνια από την ενεργό δράση λόγω της χαμηλής ζήτησης και των ανησυχιών για την ασφάλεια των πτήσεών του μετά την πολύνεκρη συντριβή στο Παρίσι το 2000.

Το υπερηχητικό τζετ της Boeing θα μεταφέρει 150 επιβάτες πετώντας σε ύψος 27.000 μέτρων, 9.000 μέτρα ψηλότερα από το Concorde.

Λεπτομέρειες για την τεχνολογία των κινητήρων του νέου αεροσκάφους, για τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό του θορύβου από το σπάσιμο του φράγματος του ήχου, ειδικά πάνω από κατοικημένες περιοχές, αλλά και τις επιβαρύνσεις στον οργανισμό των επιβατών σε τέτοιες ταχύτητες, δεν έδωσε πάντως η εταιρεία.

Όπως και νά’ χει θα χρειαστούν άλλες δύο με τρεις δεκαετίες μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά το χωρίς όνομα μέχρι στιγμής τζετ, είπε η Boeing. Αλλά όταν θα γίνει αυτό θα είναι εφικτές ακόμη και ημερήσιες αποδράσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αφού ένα ταξίδι Λονδίνο-Νέα Υόρκη θα διαρκεί μόλις δύο ώρες, ενώ μια πτήση Λονδίνο-Σύδνεϊ μόλις 3-4 ώρες αντί για 22!

Εκτός από την Boeing κι άλλες εταιρείες κάνουν σχέδια για υπερηχητικά αεροσκάφη, όπως η αμερικανική Boom, η οποία είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι έχει 76 παραγγελίες για το 55-θέσιο τζετ της από πέντε αεροπορικές εταιρείες.

Εικόνα: NASA/Lockheed Martin Εικόνα: NASA/Lockheed Martin

Στο παιχνίδι έχει μπει και η NASA, η οποία κάνει δοκιμές για ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να πετά με 1,4 Mach πάνω από κατοικημένες περιοχές, με περιορισμένο θόρυβο, ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...