Ιστορία

Το «άγνωστο» ολοκαύτωμα στο Καλάμι Βοιωτίας - Ένα έγκλημα των Ναζί στη «σκιά» του Δίστομου

Ένα ιδιαίτερο απέριττο μνημείο που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου κρατάει τη ζωντανή τη μνήμη για ένα ολοκαύτωμα που έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά το Δίστομο και μέχρι τώρα μένει στη σκιά του.

Πρόκειται για το ολοκαύτωμα που αγνοείται από πολλούς και έγινε στο Καλάμι της Βοιωτίας στις 11 Ιουνίου 1944, μία ημέρα μετά το ολοκαύτωμα του Διστόμου.

Συγκεκριμένα, οι ναζί, μετά την ολοκλήρωση της θηριωδίας στο Δίστομο, αποφάσισαν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι και συγκέντρωσαν 26 άτομα. Αφού διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, τους εκτέλεσαν και πέταξαν τα πτώματα μέσα σε ένα σπίτι, στο οποίο έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν.

Τίποτα δεν γλίτωσε από το πλιάτσικο στη συνέχεια, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ζώα, ρούχα, ότι ζωντανό έβρισκαν μπροστά τους το εξαφάνιζαν, Ακόμα και μία αποθήκη του Ερυθρού Σταύρου λεηλατήθηκε. Άρπαξαν τα πάντα, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν. Πίσω τους άφησαν τα πτώματα από τις 26 ζωές, 20 λεηλατημένα σπίτια και δύο τραυματίες. Ήταν οι μοναδικοί που γλίτωσαν από αυτήν τη ναζιστική θηριωδία.

Όλα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο ολοκαύτωμα έχει παραμείνει στη σκιά του Διστόμου ως ένα από τα αγνοημένα ολοκαυτώματα εκείνης της περιόδου, που όμως έχει ξεχωριστή θέση στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...