Εθνικά θέματα

Τούρκοι «Μολών Λαβέ», «σας περιμένουμε»: Η απόβαση των ειδικών δυνάμεων στη Ν. Πέραμο - Πλάνα που κόβουν την ανάσα

MOΛΩΝ ΛΑΒΕ, εδώ είναι Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η άσκηση «SALAMIS STORM 2018».

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής πραγματοποιείται η τετραμερής τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX), με την επωνυμία «SALAMIS STORM 2018».

Στην άσκηση, που διεξάγεται για πρώτη φορά μετά από ελληνική πρωτοβουλία και συντονίζεται από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συμμετέχει προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Επίσης έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.

Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin και ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Mihai – Viorel Fifor παρέστησαν στην πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «SALAMIS STORM 2018», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο.

Στην άσκηση παρέστησαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Στρατηγός Andrey Botsev, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Στρατηγός Nicolae – Ionel Ciuca και ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Σερβίας Αντιστράτηγος Milosav Simovic, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να καλωσορίσω τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας και της Σερβίας, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας – δυστυχώς ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δεν μπόρεσε για έκτακτους λόγους να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας – στην Άσκηση «SALAMIS STORM 2018» που είναι η πρώτη άσκηση που γίνεται από Βαλκανικές χώρες στις Ειδικές Δυνάμεις με την παρουσία των Υπουργών και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Θέλουμε μαζί, οι χώρες των Βαλκανίων, οι Υπουργοί Άμυνας, να στείλουμε ένα μήνυμα συνεργασίας, ειρήνης και δημιουργίας ενός ισχυρότατου άξονα σταθερότητας από την περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, η οποία υπέφερε στο παρελθόν από διαμάχες, μια περιοχή που πλέον στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν άξονα σταθερότητας.

Εργαζόμαστε από κοινού, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, προκειμένου αυτή τη γεωπολιτική δύναμη που πλέον σχηματίζεται να τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε στους λαούς μας την ειρήνη και την πρόοδο.

Όπως και εσείς είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε, αυτή η πρώτη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί ένα παράδειγμα στρατιωτικής άσκησης όπου επετεύχθησαν όλοι οι χρόνοι, για πρώτη φορά συνεργάστηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις και είδαμε ότι υπήρχε άψογος συντονισμός και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ως πολιτικό μήνυμα πλέον και προς τους συμμάχους μας, αλλά και σε όσους σκεφτούν να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε μαζί σαν μια γροθιά, με τους λαούς μας, τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και βεβαίως μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δεν αποτελούν μια ζώνη πολέμου, αλλά μια ζώνη σταθερότητας, μια ζώνη ειρήνης, που σε στενή συνεργασία με τις συμμαχίες και τρίτες χώρες θα μπορέσουν να φέρουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Η συνεργασία αυτή βεβαίως ξεκινά ως στρατιωτική, αλλά είναι μια συνεργασία που θα επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας. Οι επενδύσεις στην ενέργεια αντιλαμβάνεστε ότι προϋποθέτουν την ασφάλεια που μπορεί να παρέχουν οι συνεργαζόμενες Ένοπλες Δυνάμεις.

Καλωσορίζω για μια ακόμα φορά τους Υπουργούς και πολύ σύντομα θα είμαστε στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία για να παρακολουθήσουμε παρόμοιες ασκήσεις.

Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, θα τους ενημερώσω και για τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που προανήγγειλε κατά παράβαση κάθε ηθικής και κανόνα διεθνούς δικαίου την πολεμική ουσιαστικά επιχείρηση την οποία έχει ήδη διατάξει για την απαγωγή σε ξένη χώρα, σε σύμμαχο χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των Τούρκων στρατιωτικών που η δικαιοσύνη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου αποφάσισε να μην εκδώσει. Το ίδιο θα κάνω και αύριο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου ήταν πραγματικά εξαιρετική για να μπορέσουμε να αποδείξουμε με τον πιο απλό τρόπο το πώς η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες συνύπαρξης και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς δηλαδή, ένας σύμμαχος προαναγγέλλει ουσιαστικά μια παράνομη πολεμική επιχείρηση εντός μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας».

Οι εικόνες και το βίντεο είναι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Νέα Πέραμο.

https://www.youtube.com/watch?v=SyyQQNP7EtU

https://www.youtube.com/watch?v=fXxx41N8B5o

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...