Κόσμος

Τουρκικές εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν στα πρώτα αποτελέσματα - Διατηρεί την κυριαρχία στον πρώτο γύρο ο «Σουλτάνος» - «Έξαλλος» ο Ιντζέ για κρατικά ΜΜΕ

Προβάδισμα του Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα των πιο κρίσιμων εκλογών των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Εκλογές που σημαδεύονται από το κλίμα εμφυλίου και τον θάνατο στελεχών του ''Καλού Κόμματος''.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο 50,4% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 56,5%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 28,6%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 6,3%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 35,2% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 47,3 %, 19,2% το CHP του Ιντζέ, 9,3% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP με 9% υπολείπεται κατά μίας μονάδας του ορίου εισόδου στη βουλή ενώ, το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) 12,2%.

Ιντζέ: Το Anadolu κάνει χειραγώγηση με τα αποτελέσματα

Ο Ιντζέ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κρατικού πρακτορείου Anadolu δηλώνοντας ότι «κάνει χειραγώγηση. Δείχνουν πρώτα τα αποτελέσματα από τις κάλπες όπου προηγείται ο Ερντογάν», είπε καλώντας τους οπαδούς του που βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν τη διαδικασία της καταμέτρησης να μην χάνουν το ηθικό τους και φύγουν.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC υπογραμμίζει τη διαφορά στα αποτελέσματα που δίνουν από τη μία το Anadolu και από την άλλη ανεξάρτητοι παρατηρητές καθώς η ενσωμάτωση πλησιάζει το 50%.

Το Anadolu δίνει σχεδόν 58% στον Ερντογάν, ενώ οι παρατηρητές γύρω στο 48%.

https://twitter.com/selingirit/status/1010924014250979328

Ως συνήθως ο Ερντογάν προηγείται κατά πολύ στην αρχή της καταμέτρησης. Σύμφωνα με το κρατικοό πρακτορείο ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται σε 69 επαρχίες, ο Ιντζέ σε έξι και σε άλλες τόσες ο Ντεμιρτάς.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος θα παίξει τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, καθώς αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να περάσει το 50% τα πράγματα θα είναι δύσκολα γι' αυτόν, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Bloomberg, βαριά φορτηγά αναπτύχθηκαν για την προστασία του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα - «ένδειξη, ίσως ότι ο Ερντογάν δεν νιώθει και τόσο σίγουρος;», σχολιάζει ο Guardian.

Ο Ιντζέ προειδοποίησε για νοθεία

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι οι Tουρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Πρόσθεσε πως έχει αρχίσει να λαμβάνει τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα -και δεν φάνηκε  δυσαρεστημένος. «Χαμογελάω», είπε, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24.

Στο 86,2% το ποσοστό συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls).

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες της χώρας έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.

Αναπόφευκτα η διαδικασία λόγω των παράλληλης διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα καθυστερήσει, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα επίσημο αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα.

Η εκλογική επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει ολοκληρωθεί πραγματικά η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά μόλις βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι όσοι περίμεναν στις ουρές, αναμένεται να επισπεύσει την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Έξαλλος ο Ιντζέ - Κατηγορεί κρατικά ΜΜΕ για χειραγώγηση

Για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης κατηγορούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και κυρίως το πρακτορείο Anadolu και το TRT, τόσο ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, όσο και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Ειδικότερα, σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιντζέ αναφέρει: «Το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί, δίνει προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο Ερντογάν έχει τις περισσότερες ψήφους. Φωνάζω στους παρατηρητές μας να μην χάσουν το ήθος τους και ποτέ να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες μας»

https://twitter.com/vekilince/status/1010920244481875968

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό κόμμα, σε αντίστοιχο μήνυμα τονίζει, ότι «το Anadolu και το TRT προσπαθούν να χειραγωγήσουν. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις κάλπες μας».

MediaCard--mediaForward

customisable-border" dir="ltr" data-scribe="component:card">

https://twitter.com/HDPgenelmerkezi/status/1010918739091607552

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...