Κόσμος

Τα πήρε στο κρανίο ο Ν.Τραμπ: Οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιονδήποτε

Προειδοποίηση στους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα «κάνουν λάθος» εάν προβούν σε αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Αμερική σε χάλυβα και αλουμίνιο έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αναχωρώντας πρόωρα από την σύνοδο κορυφής του G7, όπου ο αμερικανικός προστατευτισμός βρέθηκε στο επίκεντρο, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θέλει «δίκαιη» πρόσβαση στις ξένες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποσαφηνίζοντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό από «άδικες» εμπορικές πρακτικές.

Κατήγγειλε δε πως οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους εταίρους τους ώστε έχουν καταντήσει «ο κουμπαράς από τον οποίο όλοι κλέβουν». «Αυτό θα αλλάξει», προσέθεσε, σημειώνοντας αιχμηρά πως διαφορετικά η Ουάσιγκτον «θα σταματήσει να κάνει εμπόριο» με όσους επιμένουν στο σημερινό καθεστώς.

Τα μηνύματα Τραμπ ουσιαστικά εγείρουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και πλειάδας χωρών ή συνασπισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και ο Καναδάς. Η ΕΕ ήδη προετοιμάζει δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα ετήσιας αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον «εκμεταλλεύονται» τις ΗΠΑ επί «δεκαετίες» δίχως συνέπειες, καθώς ενώ οι ίδιες εγείρουν δασμούς και εμπόδια στην εισροή αμερικανών εξαγωγών απολαμβάνουν σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Η ευθύνη όμως, είπε, δεν βαραίνει τους ξένους ηγέτες αλλά τους προκατόχους του στον Λευκό Οίκο, τους οποίους κατηγόρησε ότι εκπροσώπησαν ανεπαρκώς τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Τραμπ χαμήλωσε πάντως τους τόνους όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις του με άλλους ηγέτες του G7, μετά τους διαξιφισμούς των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως οι σχέσεις διακρίνονται από ευγένεια αλλά παράλληλα υπάρχουν διαφωνίες.

Παρά ταύτα, υποστήριξε ότι είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας πως πρότεινε καθεστώς μηδενικών δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...