Κύπρος

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα: «Ξεκινάμε έρευνες στην Κύπρο» - «Δεν πετάει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας»

Tραβάει το σχοινί η Αγκυρα, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις της. Εν ολίγοις, τέρμα τα ψέματα. Ας είμαστε όλοι πλέον σε εγρήγορση, διότι η Τουρκία θέλει να περάσει στο επόμενο βήμα.

H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα κυκεώνα εξελίξεων. Το Σκοπιανό καίει και η Τουρκία απειλεί σε Αιγαίο και Κύπρο.

Νέες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως στο Αιγαίο «ακόμα και σε θέματα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας».

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα απαντώντας ότι «όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την Κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών.

Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Ο Τούρκος υπουργός αφού τόνισε πως δεν θα γίνει δεκτή καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο ανέφερε πως «ξεκινάμε έρευνες τώρα γύρω από την Κύπρο.

Τώρα η Τουρκία έχει δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Τους περασμένους μήνες ξέρετε πως εμπόδισαν κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή των Ιταλών. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο».

Λίγες ώρες πριν είχε αναφερθεί στην υπόθεση των 8. Αν Ελλάδα δεν επιστρέψει τους 8 η θέση της Τουρκίας θα είναι πολύ διαφορετική σε αυτού του είδους τα θέματα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα τους είχε πει ότι θα τους έδινε αυτά τα άτομα. “Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να τους δώσουν. Αλλά η Δύση άσκησε μεγάλη πίεση στην ελληνική δικαιοσύνη”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας πως “αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει αύριο και η δική μας στάση σε τέτοια θέματα θα είναι πολύ διαφορετική”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε προφυλακίσει κάποιους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C αλλά σε σχέση με το πραξικόπημα τήρησε διαφορετική θέση.

Αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται ένα τεράστιο νέο πολιτικό παιχνίδι εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου με φόντο τις τουρκικές εκλογές.

Πρώτον και κυριότερο έχουμε την πανηγυρική παρουσία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου εξόρυξης , η παρουσία του οποίου προβάλλεται καθημερινά από τα τουρκικά ΜΜΕ προς άγρα ψήφων, με την έναρξη εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια προώθησης των ενεργειακών σχεδίων της χώρας η οποία θέλει να καταστεί αυτάρκης ενώ βάλλεται συνεχώς από οικονομικούς οίκους .

Το δεύτερο αφορά την πλήρη και ολοκληρωτική αμφισβήτηση ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων στην περιοχή που εκτείνεται από το Καστελόριζο μέχρι το θαλάσσιο κομμάτι Βόρεια της Κύπρου και το Ακρωτήριο Ακάμα από δυτικά και έως το Ακρωτήριο του Αγ. Ανδρέα.

Ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά έχουμε τις προετοιμασίες για τις δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Και εδώ αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη πρόκληση της Τουρκίας.

To καλοκαίρι αναμένεται καυτό σε κάθε περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ