Κόσμος

Συνάντηση Μέρκελ- Κουρτς με φόντο τις κόντρες στο προσφυγικό

Mε τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντηθεί σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται και ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Αυστρία (1η Ιουλίου), περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, επίκαιρα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

Μετά την συνάντηση οι δύο καγκελάριοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση που διοργανώνει το Οικονομικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Πριν από την συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, ο κ. Κουρτς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, με κεντρικό θέμα την αυστηροποίηση των όρων διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και την κατάσταση στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

Η συνάντηση καταγράφεται ενώ στην γερμανική κυβέρνηση διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ της Καγκελαρίου και του κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος ματαίωσε χθες την παρουσίαση του πακέτου μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, είχε προηγηθεί έντονος «καβγάς» μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού, ο οποίος εισηγείται το δικαίωμα των γερμανικών αρχών που επιτηρούν τα σύνορα να απορρίπτουν αμέσως τις αιτήσεις ασύλου για άτομα των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο κ. Ζεεχόφερ ζητά ακόμη να δοθεί στους συνοριοφύλακες η δυνατότητα να απορρίπτουν αμέσως αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν κατά το παρελθόν απελαθεί από την Γερμανία, καθώς και μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα. Η κυρία Μέρκελ φέρεται να διαφωνεί με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, ενώ τάσσεται υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκών κριτηρίων για τη χορήγηση ασύλου.

Την Τετάρτη ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ στο Μόναχο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κοινού υπουργικού συμβουλίου Βαυαρίας - Αυστρίας που έχει προγραμματιστεί για την 20ή Ιουνίου στο Λιντς.

Ο κ. Κουρτς πάντως δεν θα συναντηθεί τελικά με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε στον ιστότοπο Breitbart ότι θέλει να ενδυναμώσει τις συντηρητικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκρενέλ εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον αυστριακό Καγκελάριο, τον οποίο χαρακτήρισε «ροκ σταρ». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός διπλωμάτης είχε προσκαλέσει τον κ. Κουρτς σε δείπνο, το οποίο ωστόσο χθες το βράδυ ακυρώθηκε, «λόγω του βεβαρημένου προγράμματος», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...