Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Περιμένουμε τη «Βόρεια Μακεδονία» στις 11 Ιουλίου στο ΝΑΤΟ

Η σύνοδος κορυφής του NATO, η οποία πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία «έναρξης των διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της», ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Επίσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας μπορούν και θα επιδείξουν στη σύνοδο την ενότητά τους, παρά τις διαφωνίες τους.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την ικανότητα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να παραμείνουν ενωμένες κατά τη διάρκεια της συνόδου, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους, και να επιδείξουν τη σημασία του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Σημαντικές διαφωνίες»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει προβεί σε αυτή τη διαβεβαίωση επανειλημμένως έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας στις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους και τους καναδούς συμμάχους τους στο NATO όσον αφορά το εμπόριο και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΓΓ του NATO επέμεινε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον αμερικανό πρόεδρο για την «προσωπική δέσμευσή του» προς την Ατλαντική Συμμαχία. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένως «άχρηστο» το NATO κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θορυβώντας τους συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...