Κόσμος

«Στροφή 180 μοιρών» από τον Τραμπ - Ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής με τον Κιμ στις 12 Ιουνίου!

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Μαΐου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, συνάντησής του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Με μια «οργίλη» επιστολή προς τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, λόγω της απίστευτης οργής σας και της ανοιχτής εχθρικότητας στην πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, στην παρούσα φάση, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που προγραμματίζεται εδώ και καιρό».

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συνέχισαν να εργάζονται προς την κατεύθυνση μίας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αφήσει να διαφανεί ότι επανεξετάζει την απόφασή του να αναβάλει το ραντεβού. Τελικά, καθώς φαίνεται, οι διπλωματικές επαφές ευοδώθηκαν κι έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ότι θα συναντήσει τελικά τον Κιμ στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου είχε προηγηθεί η άφιξη, στον Λευκό Οίκο, του «δεξιού χεριού» του Κιμ Γιονγκ Ουν, στρατηγού Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ μία επιστολή εκ μέρους του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας). Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ συναντήθηκε αρχικά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, προετοιμάζοντας το έδαφος της ιστορικής συνόδου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και στρατηγός τεσσάρων αστέρων, έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στα τελευταία 18 χρόνια. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος συναντήθηκε έξω από τη Δυτική Πτέρυγα με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, και τον επικεφαλής του τμήματος της Κορέας, Άντριου Κιμ, ο οποίος τον οδήγησε στο Οβάλ Γραφείο, για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να παραδώσει την προσωπική επιστολή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Στο Οβάλ Γραφείο, μαζί με τον Τραμπ, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε άμεσα γνωστό, αν και η Wall Street Journal ανέφερε ότι απλώς εξέφραζε το ενδιαφέρον του Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Σιγκαπούρης, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βόρειας Κορέας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης