Κόσμος

Στοκχόλμη: Ισόβια στον Ουζμπέκο τζιχαντιστή – Είχε σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο με το φορτηγό τον Απρίλιο του 2017 (Βίντεο)



Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Στοκχόλμης ο 40χρονος τζιχαντιστής Ραχμάτ Ακίλοφ, μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν. Πριν 13 μήνες οδήγησε ένα φορτηγό πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας δεκάδες.

Είχε αιτηθεί άσυλο στη Σουηδία, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκε, οδήγησε ένα φορτηγό σε έναν πεζόδρομο της σουηδικής πρωτεύουσας. Πέντε ανυποψίαστοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι 119 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε εν μέσω σειράς παρόμοιων επιθέσεων με φορτηγά στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, 40 ετών, συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση που διέπραξε στις 7 Απριλίου 2017. Στη δίκη του υποστήριξε ότι είχε πάρει το “πράσινο φως” από τους εκπροσώπους του “ισλαμικού χαλιφάτου” στο Ιράκ και τη Συρία προκειμένου να διαπράξει μια επίθεση αυτοκτονίας στη Στοκχόλμη.

Ο Ακίλοφ είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Σουηδούς, έναν Βρετανό και μια Βελγίδα. Το ένα από τα θύματά του ήταν μόλις 12 ετών.

“Τυφλός” εκδικητής

“Το έκανα επειδή η καρδιά και η ψυχή μου πονούσαν για εκείνους που υπέφεραν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ” ισχυρίστηκε στη δίκη του.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ “είχε την πρόθεση να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε (…) να ενσταλάξει τον φόβο” στους Σουηδούς και “να υποχρεώσει τη χώρα να αναστείλει τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ”, έκριναν οι δικαστές στην απόφασή τους.

Ο 40χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έφτασε στη Σουηδία το 2014. Τον αμέσως επόμενο χρόνο προσπάθησε να περάσει στη Συρία, μέσω Τουρκίας, αλλά συνελήφθη και στάλθηκε πίσω στη Σουηδία. Στη δίκη του, που κράτησε περίπου τρεις μήνες, δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για την πράξη του. “Ο Αλλάχ θα κρίνει αν πράξαμε σωστά ή λάθος”, επαναλάμβανε.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να απελαθεί πίσω στο Ουζμπεκιστάν, όταν και αν αποφυλακιστεί. Στην πράξη, όσοι καταδικάζονται σε ισόβια στη Σουηδία εκτίουν κατά μέσον όρο 16 χρόνια πριν αποφυλακιστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ