Κυβέρνηση

Σοκ και δέος από το Μεσοπρόθεσμο: Αφαίμαξη 5 δισ. και παροχές 1,5 δισ. ευρώ

«Αφαίμαξη» για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους κρύβει το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο μνημόνιο -de facto 4ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το χαρακτήρισε η ΝΔ- με μέτρα που είχαν προψηφιστεί και που θα ισχύσουν από φέτος μέχρι το 2022, ακυρώνοντας έτσι το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Την οποία οραματίστηκε σήμερα με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Περί τα 5 δισ. ευρώ είναι το «μαστίγιο» της κυβέρνησης για να δώσει και το «καρότο» ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου μέσω των αντίμετρων.

Ο «λογαριασμός» από το 2019 και μετά είναι δυσβάσταχτος για τους φορολογούμενους, εξαιτίας της αύξησης του αφορολόγητου, αλλά και για τους συνταξιούχους που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις έως και 18%.

Η πρόβλεψη για το μαχαίρι στις συντάξεις, που περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» στα όνειρα για «πάγωμα» του σχετικού μέτρου και διαψεύδει βουλευτές και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που έλεγαν ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις.

Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την άμεση κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, τις αυξημένες αντικειμενικές που επηρεάζουν σειρά από τέλη επί των ακινήτων, την απάλειψη της έκπτωσης 15% στις ασφαλιστικές εισφορές τον Ιανουάριο του 2019, τη συρρίκνωση του αφορολογήτου το 2020 και γενικότερα από την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αναλυτικά, τα μέτρα-φωτιά και τα «αντίδωρα»
Συνταξιούχοι:

Παρεμβάσεις ύψους 2,9 δισ.ευρώ ετησίως. Από αυτές τα μισά, 1,43 δισ.ευρώ αφορούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων εκτός δημοσίου.

Επίσης, 1,2 δισ. ευρώ θα είναι το μαχαίρι στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ συνολικά οι περικοπές στα Ταμεία θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα φέρει επιπλέον έσοδα για το κράτος ύψους 1,9 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων χωρίς εξαιρέσεις.

Τα «δωράκια» τώρα που υποτίθεται ότι έρχονται να μειώσουν την πίκρα των σκληρών μέτρων, είναι στοχευμένα. Επιβεβαιώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα είτε με νέους φόρους, είτε με περικοπές δαπανών από τους περισσότερους για να επιστρέψει στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά σε συγκεκριμένες ομάδες. Κι ενώ στην πορεία προς τις εκλογές τα αντίμετρα θα δοθούν ως ανάσες κοινωνικής πολιτικής, η πραγματικότητα θα είναι ότι κάθε χρόνο θα χάνονται από τις τσέπες του κόσμου περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. από το 2020, θα μειωθούν οι συντελεστές φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, ένα ποσό κοντά στα 890 εκατ. και στις επιχειρήσεις από 29% θα πέσει στο 26%, ένα ποσό 461 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υπόσχεται και περισσότερες από 42.000 προσλήψεις την επόμενη πενταετία, δηλαδή περίπου 8 χιλιάδες το χρόνο.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ