Κόσμος

Σεισμός στη γερμανική Deutsche Bank: Γιατί την υποβάθμισε ο αμερικάνικος οίκος Standard & Poor’s

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει το προσωπικό της ότι η τράπεζα είναι οικονομικά υγιής, μετά από μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της και την πτώση της τιμής της μετοχής της, ως αποτέλεσμα δημοσιεύματος που ανέφερε ότι οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ θεωρούσαν πέρυσι «προβληματική» την τράπεζα.
Τo δημοσίευμα της Wall Street Journal ακολουθήθηκε από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στη βαθμίδα ΒΒΒ+ από Α-. Ο οίκος αμφισβήτησε τη δυνατότητα του νέου διευθύνοντος συμβούλου να υλοποιήσει μία στρατηγική για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία.

«Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν αμφιβολίας», δήλωσε ο Ζέβινγκ σε επιστολή του προς το προσωπικό, παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι η ροή των ειδήσεων σχετικά με την τράπεζα «δεν είναι καλή».

Στη σημερινή ανακοίνωσή τoυ, o S&P αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Ζέβινγκ να υλοποιήσει ένα σχέδιο για τη συρρίκνωση της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας της Deutsche και να εστιάσει και πάλι στην Ευρώπη και την εγχώρια αγορά της, ώστε να χαράξει την επάνοδο στην κερδοφορία μετά από τρία έτη ζημιών. «Βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους στην υλοποίηση της αναθεωρημένης στρατηγικής, εν μέσω ενός περιβάλλοντος της αγοράς που εξακολουθεί να μη βοηθά, και πιστεύουμε ότι, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Deutsche Bank θα υστερεί για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο S&P. Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι πολύ σημαντικές για όλες τις εταιρείες, ιδιαίτερα όμως για μία τράπεζα όπως η Deutsche, για την οποία είναι σημαντική η αντίληψη που υπάρχει για την υγεία της στο να κερδίσει επιχειρήσεις. Η γερμανική τράπεζα είναι μεγάλος εκδότης ομολόγων, το κόστος των οποίων εξαρτάται πολύ από τους οίκους αξιολόγησης.

Στην επιστολή του, ο Ζέβινγκ διασκέδασε, επίσης, τις ανησυχίες των εποπτικών Αρχών των ΗΠΑ, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) είχε χαρακτηρίσει τις λειτουργίες της Deutsche Bank πέρυσι ότι ήταν «σε προβληματική κατάσταση». Το δημοσίευμα οδήγησε χθες σε πτώση της μετοχής της κατά 7%, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο κλεισίματος. Ο S&P είχε θέσει τον Απρίλιο της Deutsche σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, δηλώνοντας ότι η ξαφνική αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου της μπορεί να παρατείνει την αναδιάρθρωσή της.

Στην επιστολή του προς το προσωπικό, ο Ζέβινγκ ανέφερε ότι τα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου και κινδύνου αγοράς σπάνια ήταν τόσο χαμηλά, ότι είναι αβάσιμη η φημολογία πως η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και ότι τα σχέδια χρηματοδότησης για φέτος έχουν προχωρήσει καλά. Ο Ζέβινγκ σημείωσε, επίσης, ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να αντιδράσει σε υπερβολικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία σειρά από πράξεις επιβολής της Federal Reserve αφορούσαν κυρίως αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους και την υποδομή. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πρόοδο στη θεραπεία τους το τελευταίο έτος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, αλλά πλησιάζουμε συνεχώς», σημείωσε.

Ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές δήλωσαν ότι η Deutsche έχει κάνει «καλή πρόοδο» στις προσπάθειές της να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους. «Η τράπεζα έχει τώρα μία πιο σφιχτή διοικητική ομάδα, καλά κεφάλαια και ρευστότητα και οι επόπτες είναι καθησυχασμένοι από τα σχέδια που βλέπουν», σημείωσε πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...