Κύπρος

Ρίγη συγκίνησης από τα καμμένα και σκουριασμένα όπλα των καταδρομέων του Νοράτλας «ΝΙΚΗ 4» (εικόνες)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο Κυπριακής Δημοκρατίας η τελετή παράδοσης στρατιωτικών ευρημάτων και εξοπλισμού που εντοπίστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας κατά την εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ – «ΝΙΚΗ 4», ενώ χθες ομοίωμα του αεροσκάφους έφτασε στην Κύπρο με το αρματαγωγό Χίος του Π.Ν. που θα μετατραπεί σε μνημείο για την θυσία των καταδρομέων το "μαύρο" καλοκαίρι του 1974.

Όπλα και στρατιωτικά αντικείμενα σκουριασμένα από τον χρόνο, αλλά και κάποια καμμένα από την φωτιά που άρπαξε το μεταγωγικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όταν δέχθηκε εκ λάθους φίλια αντιαεροπορικά πυρά, καταμαρτυρούν στο σήμερα τις τραγικές στιγμές του Ελληνισμού το «μαύρο» καλοκαίρι της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το ιστορικό της επιχείρησης που χαρακτηρίσθηκε ως αυτοκτονίας από ξένους στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά διδάσκεται και σε σύγχρονες στρατιωτικές ακαδημίες της Δύσης

Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, η χούντα θεωρεί πως η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων θα επιφέρει τακτικό πλεονέκτημα χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί επίσημα η Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία, όντας και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ ήδη υπήρχε διεθνής κατακραυγή για την εξ Αθηνών πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου πριν 6 μόλις ημέρες στο νησί. Αν και κακοσχεδιασμένη και με παροπλισμένα αεροσκάφη, τα προβληματικά Noratlas, πέτυχε τον σκοπό της έναντι κάθε προσδοκίας με τους καταδρομείς της Α’ Μοίρας της Κρήτης, να συμβάλουν τα μέγιστα στην διατήρηση σε ελληνικά χέρια ενός στόχου τόσο συμβολικής όσο και γεωστρατηγικής σημασίας όπως είναι το αεροδρόμιο κάθε πρωτεύουσας. Η επιχείρηση όμως υπέστη απώλειες από φίλια πυρά όμως, καθώς το «ΝΙΚΗ 4» έπεσε από αντιαεροπορικά που εξέλαβαν τα αεροσκάφη ως τουρκικά.

Με την επιχείρηση αυτοκτονίας ‘ΝΙΚΗ’ όταν τα παροπλισμένα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν την Α’ Μοίρα Καταδρομών και μια διμοιρία της Γ’ Μοίρας Καταδρομών έγινε κατορθωτό το αεροδρόμιο Λευκωσίας, στόχος στρατηγικός και συμβολικού χαρακτήρα, να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, παραμένοντας σε ελληνικά χέρια, μετά από λυσσώδη μάχη, ενώ στην συνέχεια το αεροδρόμιο αποδόθηκε σε δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Στην συνέχεια έδωσαν ηρωικές μάχες στα περίχωρα της Λευκωσίας, όπου από κοινού με το ηρωικό 336 τάγμα της Εθνικής Φρουράς, μια από τις πλέον αξιόμαχες και χωρίς λιποταξίες μονάδα, ακύρωσαν τις απόπειρες περαιτέρω περίσφυξης και κατάληψης ολόκληρης της Λευκωσίας από τους Τούρκους εισβολείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές