Ελληνοτουρκικά

Πρόκληση: Τουρκική NAVTEX για έξοδο του «PIRIREIS» απέναντι από τις Οινούσσες

Πριν καλά καλά περάσει μια εβδομάδα από την νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας και την ηρεμία που διαρκούσε από την Κυριακή μέχρι και σήμερα, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση NAVTEX με την οποία εξαγγέλλει την έξοδο του γνωστού ερευνητικού-ωκεανογραφικού σκάφους «PİRİREİS».

Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε το news.gr, με την NAVTEX 0677/18 που εξέδωσε η Τουρκία μέσω του σταθμού της Σμύρνης, εξαγγέλλει πως το «PİRİREİS» θα βγει για έρευνες κοντά στον κόλπο του Ildir το χρονικό διάστημα από 27 μέχρι και 30 Ιουνίου.

Με την συγκεκριμένη NAVTEX η Τουρκία δεν παραβιάζει βέβαια ελληνικά χωρικά ύδατα ωστόσο εμφανίζει στο Αιγαίο και δίπλα στις νησίδες των Οινουσσών, πάνω από τις οποίες έχουν πετάξει ουκ ολίγες φορές τουρκικά μαχητικά ανεβάζοντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ένα σκάφος που έχει συνδέσει το όνομά του με μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

aampttm2

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, δεν έχει παρατηρηθεί έξοδος του συγκεκριμένου σκάφους από το λιμάνι της Σμύρνης.

Αξίζει να επισημανθεί πως είναι σε εξέλιξη η διακρατική άσκηση «Μέδουσα 2018» Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που φέτος διεξάγεται στο FIR Καΐρου και πέρυσι είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ