Κόσμος

Προκλητικός Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ δεν είναι το αφεντικό - Να με σέβεστε!»

Απίστευτα εκνευρισμένος από τις συνεχείς και σκληρές ερωτήσεις Γερμανού δημοσιογράφου της εκπομπής Conflict Zone, της Deutsche Welle, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή "Conflict Zone", της Deutsche Welle κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Γερμανία για να τιμήσει τα θύματα επίθεσης νεοναζί στο Σόλινγκεν.

Σύμφωνα με το HellasJournal, χρησιμοποιώντας το γνωστό επιθετικό ύφος ο Τσαβούσογλου είπε πως "η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης, είτε το θέλετε είτε όχι" και κατηγόρησε κυρίως τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπλοκάρουν ορισμένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να κατηγορήσει την Ολλανδία για ρατσισμό και νεοναζιστικές τάσεις, είπε: "Όταν η Ολλανδία δεν μας επέτρεψε να συναντήσουμε τους Τούρκους στο ολλανδικό έδαφος υπήρξε ένταση. Η ρητορική ήταν πολύ υψηλή και από τις δύο πλευρές. Και δεν το ξεκίνησα εγώ αυτό. Πως χαρακτηρίζετε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός μου είπε να πάω να δω τις τουλίπες αλλά όχι τους Τούρκους; Έχετε μια δική σας αντίληψη για τη Δημοκρατία και λέτε είναι θέμα κυριαρχίας. Πώς προσπαθείτε να διδάξετε Δημοκρατία στην Τουρκία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα; Αν θέλετε να λέτε στην Τουρκία, "αυτό και εκείνο" θα πρέπει να αποδέχεστε ότι μπορώ να κριτικάρω οποιαδήποτε χώρα".

Κληθείς να σχολιάσει τις απανωτές κατηγορίες από την ΕΕ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για απαράδεκτη ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας, ο Τσαβούσογλου είπε πως είναι σημαντικότερη για εκείνων η ασφάλεια των πολιτών του από τα οποιαδήποτε σχόλια των Ευρωπαίων και πρόσθεσε με ειρωνικό τρόπο: "Ό,τι λέει η ΕΕ είναι σωστό και ό,τι λέω εγώ είναι λάθος; Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Νομίζετε ότι είστε το αφεντικό, είστε η χώρα (σ.σ.: η ΕΕ) α’ κατηγορίας, είστε τα έθνη α’ κατηγορίας και η Τουρκία είναι β’ κατηγορίας. Δεν το λέτε ευθέως, αλλά το βλέπουμε από τον τρόπο που διαχειρίζεστε την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν το πραξικόπημα. Γιατί δεν υποστηρίξατε τη Δημοκρατία στην Τουρκία όταν αντιμετωπίσαμε το πραξικόπημα; Εγώ δηλαδή πρέπει να κάτσω να περιμένω να επιστρέψουν (οι πραξικοπηματίες) και να τα πάρουν όλα και να καταστρέψουν τη Δημοκρατία;"

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντιμετωπίζοντας καταιγισμό ερωτήσεων από τον δημοσιογράφο της DW, ο οποίος αναφερόταν κάθε φορά και σε μια επιθετική δήλωση είτε του Τσαβούσογλου είτε του Ερντογάν, άρχισε να εκνευρίζεται: "Να με σέβεστε", είπε στον δημοσιογράφο και πρόσθεσε: "Αν έτσι προσπαθείτε να εξολοθρεύσετε του Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι αυτός τρόπος".

Ο κ. Τσαβούσογλου – παρά την ανάγνωση σχετικής δήλωσης του Ερντογάν – αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Τουρκία ζητά την ανταλλαγή του πάστορα Μπράνσον με τον Φετουλάχ Γκιούλεν, ενώ έγινε έξαλλος όταν ο δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Γκιουλέν "ισλαμιστή κληρικό".

"Δεν είναι ισλαμιστής κληρικός. Τον αποκαλείται έτσι γιατί θέλετε το πραξικόπημα. Είναι τρομοκρατής", είπε σε έντονο ύφος ο Τσαβούσογλου. Αυτή η αποστροφή του λόγου του προκάλεσε τον δημοσιογράφο να τον ρωτήσει εάν συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης ήθελαν το πραξικόπημα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δεν κατονόμασε ούτε μια χώρα, λέγοντας συνεχώς "σχεδόν όλες”" και μόνο όταν πιέστηκε απέδωσε την εκτίμησή του στο ότι αρκετοί συνάδελφοί του υπουργοί – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται – τον καλούσαν τη νύχτα του πραξικοπήματος και όταν η απόπειρα είχε καταρρεύσει για να τον ρωτήσουν, πως θα συμπεριφερθεί η Τουρκία στους συνωμότες και όχι για το πως ήταν ο ίδιος μετά από αυτή την περιπέτεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ