Ρωσία

Πούτιν: Tι απαντά για τις φωτογραφίες χωρίς μπλούζα και για το αν είναι «τσάρος» της Ρωσίας

Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει να φωτογραφίζεται ημίγυμνος; Πιστεύει ότι είναι «τσάρος»; Αυτά ήταν ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξη στο ORF.

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν συμφωνεί με την άποψη των επικριτών του ότι έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε μια αυταρχική χώρα και ότι ο ίδιος είναι ο τσάρος της, καθώς επί 18 χρόνια είναι είτε πρόεδρος, είτε πρωθυπουργός.

«Οχι δεν συμφωνώ. Φυσικά και δεν συμφωνώ γιατί δεν ανταποκρίνεται απολύτως σε καμία πραγματικότητα, επειδή έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος και ζούμε με βάση το ισχύον Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μας κάνει λόγο (και νομίζω και το Σύνταγμα της Αυστρίας) για το ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχείς θητείες, όχι περισσότερο», απάντησε ο Πούτιν. «Για αυτό μετά την άσκηση των δύο θητειών μου στην προεδρία άφησα το αξίωμα μου, δεν άλλαξα το Σύνταγμα και ανέλαβα άλλη θέση ως πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, όπως είναι γνωστό το 2012 επέστρεψα, και μέσω των εκλογών κέρδισα τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Ο δημοσιογράφος δεν δίστασε να τον ρωτήσει τι σημαίνουν οι φωτογραφίες που δίνει συχνά στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν ημίγυμνο, κάτι που δεν συνηθίζεται από άλλους αρχηγούς κρατών.

«Είπατε ότι εμφανίζομαι ημίγυμνος. Δόξα σοι ο θεός που δεν είπατε γυμνός. Εάν είμαι σε διακοπές δεν θεωρώ ότι πρέπει να κρύβομαι πίσω από τους θάμνους και δεν βρίσκω τίποτα το κακό σ' αυτό», του απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιζήμιες για όλους οι κυρώσεις

Ο Πούτιν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, όπου την Τρίτη συνάντησε τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν τόνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της χώρας του είναι μονομερείς και επιζήμιες για όλους. «Ολοι έχουν συμφέρον να αρθούν», υπογράμμισε.
 
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκείνους, οι οποίοι θέλουν να υπάρχει ένα τέτοιο στην κατάσταση με την Ρωσία», ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ τόνισε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή και πρόθυμη για συνεργασία. Ακόμη τάχθηκε με έμφαση υπέρ της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, που θα καθιστά δυνατή την εξαγωγή φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον διάλογο με τη Ρωσία, «η οποία αποτελεί σαφώς τμήμα της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως μερικά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Σημείωσε επίσης πως από την πλευρά της Ευρώπης δεν βλέπει μία κατά βάση κρίση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία. «Θέματα αξιοπιστίας εμφανίζονται κάθε τόσο στην πολιτική, η αμοιβαία κατανόηση θα πρέπει να ενισχυθεί σε χαμηλό επίπεδο για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για τον κοινό διάλογο, που η πρώτη εκδήλωσή της θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι», ανέφερε ακόμη ο Αυστριακός πρόεδρος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ