Σκοπιανό

Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί και οι Αλβανοί για τη συμφωνία Τσίπρα – Η FAZ τον χαρακτηρίζει «ηγέτη»

Οι έπαινοι των Γερμανών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά προς τον κ.Τσίπρα αποδεικνύουν ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από τη συμφωνία και τι συμφέροντα έχει,  γεγονός που επεσήμανε και σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Χάικο Μάας συνεχάρη για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων για την «ιστορική συμφωνία» που πέτυχαν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τις προσπάθειές του τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ σημείωσε ότι «ξεπεράστηκε ένα σημαντικό -ίσως και το τελευταίο- εμπόδιο» στο δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Τόνισε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακολουθούσαν στενά το θέμα και θα χαρούν ιδιαίτερα εάν η συμφωνία στηριχθεί και από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, καθώς «πρόκειται για κάτι που με μεγάλη υπευθυνότητα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας και για αυτό αξίζει την στήριξη των πολιτών, διότι εν τέλει πρόκειται για το μέλλον τους».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε ακόμη να μεσολαβήσει στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ επαίνεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καλώντας την να τις συνεχίσει.

«Πιστεύω ότι και οι αποφάσεις που επίκεινται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να δώσουν στους πολίτες σας ένα σημαντικό σήμα ότι αξίζει να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν θέλουμε άλλοι να εξαπλώσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ να καταλήξουμε τώρα σε συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Βερολίνου και δήλωσε ότι η χώρα του «ζει ιστορικές μέρες, εβδομάδες και μήνες».

Είμαστε σε καλό δρόμο να κλείσουμε μια διαμάχη η οποία ήταν σαν μια πέτρα στο δρόμο μας και εμπόδιζε την πρόοδό μας, είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και προσέθεσε ότι αυτή η διαμάχη κρατούσε την ΠΓΔΜ «κλεισμένη στην αίθουσα αναμονής για πολλά χρόνια». Τόνισε δε κατ΄ επανάληψη ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί διενέξεις με τους γείτονές της, ότι επιθυμεί ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελεύθερα ΜΜΕ και υπεύθυνους πολιτικούς.

«Είμαστε μια γενιά που πρέπει αυτό το θέμα να το κλείσει (…) Πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για τις μελλοντικές γενιές. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και το κάνουμε όχι από κάποιο εσωτερικό πολιτικό υπολογισμό, αλλά με την ιδέα του ποια «Μακεδονία» θέλουμε να βλέπουμε σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια από τώρα. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία να κλείσουμε ένα θέμα σε μια περίοδο όπου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο δεν υπάρχουν ανοιχτές πολλές ευκαιρίες επιτυχίας. Θα είναι χρήσιμο για όλους, όχι μόνο για τη «Μακεδονία», την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για όλον τον κόσμο, εάν αυτό ζήτημα κλείσει», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ και περιέγραψε την συμφωνία ως «λύση win win» (επωφελή για όλους).

«Στο τέλος του τρέχοντος έτους, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο -και θα κάνουμε το παν ώστε αυτό να συμβεί-, θα είμαστε χωρίς καμία διμερή διαφορά με γείτονες. Θα είμαστε μια χώρα που θα εκπέμπει το πνεύμα φιλίας. Θα είναι ένα καλό παράδειγμα για όσους στα Βαλκάνια εξακολουθούν να έχουν διαφορές», προσέθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η στάση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ θα εμποδίσει την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Νιμιτρόφ δήλωσε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώσει την ευκαιρία και να προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους, για το ποιο μέλλον θέλουν να έχουν.

«Έχουμε βάλει στο τραπέζι την ευκαιρία, τώρα πρέπει να εκφραστούν οι πολίτες. Σε αυτό ούτε ο Πρόεδρος ούτε η Βουλή δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσουν την βούληση των πολιτών και να σταθούν στον δρόμο ως εμπόδιο», τόνισε και ανέφερε ότι η συμφωνία θα εξεταστεί σήμερα και από το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια. «Βεβαίως θα υπάρξουν διαφορετικές θέσεις, αλλά μια πολιτικά υπεύθυνη θέση είναι να αφήσουμε την επιλογή στους πολίτες και να τους ενημερώσουμε πρώτα, γιατί είμαστε της άποψης ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες μας θα πάρουν τη σωστή απόφαση», κατέληξε.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord». Όπως σχολιάζει, «για αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και στη Μακεδονία (σ.σ. ΠΓΔΜ) πρέπει να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».

Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο σχολιαστής επισημαίνει: «Για πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η αντιπαράθεση μπορούσε να απελευθερώνει διαλυτικές δυνάμεις και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων της εξουσίας. Η αξίωση αποκλειστικότητας όσον αφορά την ελληνιστική κληρονομιά χρησίμευε στους πολιτικούς στην Ελλάδα σαν ένα είδος οπίου για τον λαό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ανοίχτηκε ένα εθνικιστικό παράπλευρο μέτωπο, όπου απευθυνόταν κάλεσμα για μάχη ενάντια στο ιστορικό ξεπούλημα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να ξανακλείσει αυτό το κακό πνεύμα στο μπουκάλι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...