Πατριαρχεία

Πάνω από 400.000 υπογραφές στο Φανάρι κατά της ουκρανικής αυτοκεφαλίας-Αγριεύουν τα πράγματα με νέες βεβηλώσεις ναών -Και η ελληνική πολιτεία υπέρ της κανονικότητας

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Την στιγμή που η εκκλησιαστική διπλωματία για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα είναι στα φόρτε της και οι κινήσεις στην σκακιέρα είναι πολύ προσεκτικές, κι ενώ αναμένουμε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα, όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε προ ημερών, η κατάσταση την Ουκρανία μοιάζει πιο τεταμένη από ποτέ.

Όσο η διπλωματία δεν φέρνει αποτελέσματα , παίρνουν την σκυτάλη η βία και οι καταστροφές και βεβηλώσεις ναών.

Άγνωστοι λήστεψαν και βεβήλωσαν ναό της Οδησσού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της Πέμπτης στη δυτική πλευρά της πόλης σε ναό που είναι αφιερωμένος στην Παναγία. «Έσπασαν το παράθυρο και κατέστρεψαν τις περσίδες και οι τέσσερις εγκληματίες μπήκαν στο ναό και άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα στο εσωτερικό. Οι δράστες απενεργοποίησαν τον συναγερμό και κατέστρεψαν την συσκευή με τις κάμερες παρακολούθησης ενώ έσπασαν και εκκλησιαστικά σκεύη», ανέφεραν οι ιθύνοντες του ναού με βάση όσα στοιχεία πρόλαβαν να συλλέξουν. Επίσης αφαίρεσαν άγνωστο ποσό από το παγκάρι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στη διοίκηση της Οδησσού έχουν γίνει αναφορές για βεβηλώσεις και λεηλασίες πάνω από 50 ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά κανένας από τους δράστες δεν βρέθηκε ποτέ...

Άλλες 300.000 οι υπογραφές για το ΟΧΙ

Στο μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται και οι ουκρανικές υπογραφές που καταφτάνουν στο Φανάρι κατά της αυτοκεφαλίας. Στις 23 Ιουνίου έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη προσκυνητές από την Ουκρανία, οι οποίοι έφεραν περισσότερες από 300 χιλιάδες υπογραφές πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενάντια στα σχέδια περί αυτοκεφαλίας.

Οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει το εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία παρέχοντας αυτοκεφαλία και θα εξετάσει το θέμα της ουκρανικής εκκλησίας αποκλειστικά στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου.

Σε ένα σχόλιο στα ΜΜΕ, μια πιστή από την ομάδα των προσκυνητών από την περιοχή Rivne, ονόματι Έλενα Σαλάσνικ, δήλωσε: "Δεν χρειαζόμαστε αυτή την αυτοκεφαλία. ... Εμείς βαφτιστήκαμε σε αυτήν την Εκκλησία , πρέπει να παραμείνουμε σε αυτήν ... Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη εκκλησία, αν έχουμε μια εκκλησία, οι πρόγονοί μας πήγαν εκεί ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, σχεδόν 400 χιλιάδες υπογραφές έχουν ήδη μεταφερθεί στη γραμματεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου .

Διακοινοβουλευτική

Στήριξη πάντως στην κανονικότητα παρείχε και η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Ο Επίσκοπος Baryshevskii Βίκτωρ, εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τη θέση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

«Η θέση της Εκκλησίας μας είναι σύμφωνη με τη γενική γνώμη των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για το θέμα», επεσήμανε ο επίσκοπος Βίκτωρ σημειώνοντας πως μόνη λύση είναι η επιστροφή των σχισματικών στην κανονικότητα.

Αλλά στη συνέλευση είχαμε και την στήριξη στην κανονικότητα από την ελληνική πολιτεία αφού ο Γενικός γραμματέας της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της ορθοδοξίας (ΔΣΟ) βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης στην ομιλία του τόνισε ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας στη δραστηριότητα της υποστηρίζει μόνο κανονικές θρησκευτικές οργανώσεις. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε επίσης ότι η ΔΣΟ υποστηρίζει μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και αυτό θα αντικατοπτρίζεται στην τελική απόφαση του φόρουμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ