Απόψεις

Ο «χαλύβδινος» πόλεμος του Τραμπ στο Βερολίνο «ξυπνά» το αντιγερμανικό μέτωπο στην Ευρώπη

Στο άκουσμα των εμπορικών δασμών που επέβαλλε ο Τράμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υλοποιώντας προεκλογικές του δεσμεύσεις, πετάχτηκαν και οι γνωστές φωνούλες στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν:

«Αίσχος! Δασμοί μεταξύ συμμάχων που ακούστηκε; Είναι τρελός ο πρόεδρος της Αμερικής, οδηγεί σε εμπορικό πόλεμο, σε αντίποινα, σε… ολοκαύτωμα, σε πυρηνικό όλεθρο κλπ,κλπ».

Βεβαίως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να είναι ιδιόρρυθμος, ακόμη και εκκεντρικός, αλλά τρελός δεν είναι.

Επί του προκειμένου υπηρετεί με άριστο τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και προστατεύει την βαριά του βιομηχανία που στενάζει από τον επιθετικό εμπορικό ανταγωνισμό της Γερμανίας

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δασμοί στρέφονται εναντίον της Γερμανίας που είναι μακράν η πρώτη χώρα σε εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων χάλυβα προς τις ΗΠΑ.

Και τη χτυπούν προειδοποιητικά στο μαλακό της υπογάστριο: Την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Τράμπ το είπε χωρίς περιστροφές σε ένα «τούιτ» που ανέβασε προ ημερών:

«Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα από τις συναλλαγές τους με την Γερμανία που πληρώνει λιγότερα κι από όσα θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ και θα αλλάξει!».

Μόνο και μόνο η κατηγορηματικότητα της διατύπωσης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Αλλά η κόντρα της Αμερικής με την Γερμανία δεν έχει μόνο χαρακτήρα εμπορικού πολέμου. Έχει και αμιγώς πολιτική διάσταση.

Σηματοδοτεί την μάχη επικράτησης στον δυτικό κόσμο μεταξύ των νεοφιλελεύθερων απολογητών της παγκοσμιοποίησης που ενώνονται κάτω από την ομπρέλα του Βερολίνου και των δυνάμεων της άρτι αφυπνισθείσας αντισυστημικής και εθνοκεντρικής δεξιάς που έβγαλε πρόεδρο τον Τράμπ και σήμερα σαρώνει στην Ευρώπη.

Προ ημερών ο Αμερικανός πρέσβης, στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ εξαιρετικά έμπειρος και από τους λιγοστούς πολύ κοντά στο προεδρικό περιβάλλον χαιρέτισε με δηλώσεις του την άνοδο των αντισυστημικών συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δηλαδή της νέας λαϊκής δεξιάς που αντιμάχεται το προοδευτικό πολιτικό κατεστημένο και τις οικονομικές/τραπεζικές ελίτ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν…μίνι εγκεφαλικό στην Καγκελαρία η οποία απάντησε με διάβημα(!) ισχυριζόμενη ότι αυτή η γενικότερη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί ανάμιξη στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ουσιαστικά το σοκ οφειλόταν στο ότι οι δηλώσεις έγιναν προς τον συντηρητικό ιστότοπο Breitbart, που με τον ιδρυτή του Στήβεν Μπάνον στην ουσία εξέλεξαν τον Τραμπ θεμελιώνοντας την θεωρία της αντισυστημικής δεξιάς(Alt Right).

Ο Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ που έχει τυπικά απομακρυνθεί θεωρείται ότι εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική του σκέψη σε αρκετούς τομείς παρότι το βαθύ αμερικανικό κράτος εξακολουθεί να επεμβαίνει στην άσκηση πολιτικής του Αμερικανού προέδρου κάνοντας την να φαίνεται αλλοπρόσαλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχέσεις με την Ρωσία που προεκλογικά ο Τραμπ υποσχέθηκε να βελτιώσει, αλλά κάτω από την πίεση των δήθεν αποκαλύψεων ρωσικής διείσδυσης στο περιβάλλον του, αναγκάστηκε να επαναφέρει σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

Ο «βρώμικος ρόλος» της Γερμανίας
Σήμερα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τράμπ εξακολουθεί να συμμερίζεται τις απόψεις Μπάνον ως προς την παγκοσμιοποίηση, τον βρώμικο ρόλο της Γερμανίας, την ανάγκη να περιοριστεί η τραπεζική ασυδοσία και ασφαλώς την ανάγκη να αναχαιτισθεί δυναμικά το ρεύμα λαθρομετανάστευσης.

Απόψεις που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη με την θριαμβευτική άνοδο της δεξιάς σε κράτη όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Αυστρία και εσχάτως η Ιταλία.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε στην παρθενική του ομιλία προς την Ιταλική βουλή, χαιρέτισε στην ουσία τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας…φρασεολογία Μπάνον!

Δήλωσε δηλαδή ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιοι ονομάζουν τις νέες δυνάμεις που κέρδισαν τις εκλογές στην Ιταλία «λαϊκιστικές» ή «αντισυστημικές».

Αντιθέτως θεωρεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς τίτλους τιμής.

Ακριβώς τις ίδιες διατυπώσεις είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάνον πριν μερικούς μήνες όταν προσκλήθηκε ως ομιλητής έκπληξη στο συνέδριο του Κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Απευθυνόμενος σε ένα ενθουσιώδες πλήθος Γάλλων συντηρητικών ο ουσιαστικός θεμελιωτής της νέας αντισυστημικής δεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε προφητικά:

«Θα σας πουν πατριδοκάπηλους, εθνικιστές, ρατσιστές! Πάρτε το σαν παράσημο! Γιατί κάθε μέρα γινόμαστε δυνατότεροι και αυτοί πιο αδύναμοι.

»Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος. Που είναι πολύ μεγαλύτερο από την Γαλλία, την Ιταλία ή την Ουγγαρία. Και η ιστορία είναι με το μέρος μας!

»Μέσα από τις εκλογικές νίκες θα οδηγηθούμε στην τελική επικράτηση!»

Υ.Γ. Μόνο μη με ρωτήσετε πώς διάκειται η ελληνική φερόμενη ως δεξιά, Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις. Απευθυνθείτε στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Πιο συστημικός…πεθαίνεις.

Γιώργος Χαρβαλιάς, από την ιστοσελίδα Hellas Journal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...