Κόσμος

Ο Τραμπ διαλύει την ισχυρή γερμανική οικονομία και το ευρώ για να σώσει το δολάριο - Η ΕΕ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία;

Σχέδιο ολικής καταστροφής της Γερμανικής «πανίσχυρης» οικονομίας και μαζί με αυτής της ΕΕ και του ευρώ,  έχει θέσει σε ισχύ ο Αμερικανός πρόεδρος που χτυπάει αλύπητα .

Μέτα από σωρεία αποφάσεων για τους δασμούς στον Χάλυβα, στα αυτοκίνητα, και αλλού σε ένα ιδιότυπο πόλεμο με το Βερολίνο, η κρίση στην Ευρώπη είναι πλέον ορατή λόγω μιας σειράς γεγονότων. 

Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει κατ’ επανάληψιν μπει στο στόχαστρο του πρόεδρου των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ ο οποίος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη αμερικανικών αυτοκινήτων στη γερμανική αγορά.

Στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης είναι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία, αλλά και η μεγάλη διαφορά στους δασμούς. Στη Γερμανία, οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ φθάνουν το 10%. Στο 2,5%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα, κυμαίνονται οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε.

Μόνον το πλεόνασμα του γερμανικού κλάδου αυτοκινήτων κυμάνθηκε πέρυσι στα 14,2 δισ. ευρώ. Ισχυρό αντεπιχείρημα των Βρυξελλών είναι ότι οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς δασμούς (25%) στις εισαγωγές των φορτηγών ελαφρού φορτίου.

Επίσης, λόγους εθνικής ασφαλείας επικαλέστηκε ο κ. Τραμπ όταν αποφάσισε την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αντίστοιχα.

Το «βαρύ αμερικανικό πυροβολικό» όμως που ονομάζεται χρηματοπιστωτικός τομέας, την ίδια στιγμή ασκεί τεράστια πίεση στον αδύναμο κρίκο της Γερμανίας , την  τράπεζα Deutsche Bank που είναι "προβληματική" λόγω μεγάλου "ανοίγματος"  .

Εδώ και μεγάλο διάστημα πολλοί γνώριζαν ότι η τράπεζα ευρίσκονταν σε  επισφαλή θέση  με την  FED να εκτιμά μια τεράστια επερχόμενη κρίση λόγω ακριβώς των τεραστίων «ανοιγμάτων» που έχει η γερμανική τράπεζα.

Μια ενδεχόμενη πτώση της μετοχής της τράπεζας που έχουν καταθέσεις όλοι στην ΕΕ ,  θα φέρει αλυσιδωτή αντίδραση στην ευρωζώνη ,  και ίσως μια νέα τρομερή αυτήν την φορά οικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υλοποίησε μια φραστική παρέμβαση στήριξης της Deutsche Bank , κάτι όμως που προμηνύει μεγάλα γεγονότα λίαν συντόμως στην Γερμανία  .

Πρόκειται στην ουσία για έναν αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο Γερμανίας –ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο να παίζει το πιο σοβαρό χαρτί του για να σώσει το αμερικανικό έλλειμμα των 20 τρισ δολαρίων που βρήκε , καταστρέφοντας το ευρώ το οποίο ουσιαστικά «σχηματοποιεί» σύμφωνα με ειδικούς το αμερικανικό χρέος λόγω του ισχύς του. 

Οι ΗΠΑ  γνωρίζουν πολύ καλά, υπερδύναμη είναι άλλωστε, ότι εάν χτυπήσουν» την Γερμανία , τα υπόλοιπα θα είναι παιχνιδάκι και θα πέσουν όλες οι οικονομίες της ΕΕ σαν «τραπουλόχαρτα».   

Το «χορό» του σχεδίου ξεκίνησε η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση η οποία επιζητεί λύση σωτηρίας για την χώρα με την επιστροφή στην Λιρέτα και το οικονομικό  άνοιγμα στην Ρωσία, με όλα τα γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα  .

 Ενώ και στην  Ισπανία «σιγοβράζει το καζάνι » παρά την αλλαγή κυβέρνησης , η χώρα έχει μεγάλα ποσοστά ανεργίας , και η οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλανίζει εκατομμύρια Ισπανούς πολίτες που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα , παρά το γεγονός ότι ή χώρα τυπικά και μόνο εξήλθε από το παραμύθι των μνημονίων.

Στην Γαλλία η γνωστή μας  Μαρίν Λεπέν άλλαξε  το όνομα του κόμματος της σε «Εθνικό Συναγερμό» για να θυμίσει στα εκατομμύρια των Γάλλων τον στρατηγό Ντε Γκώλ που πρώτος από όλους στην Ευρώπη τα έβαλε με την νέα τάξη πραγμάτων .

Το θέμα όμως είναι ότι και η Λεπέν κάτι ξέρει και αυτή για αυτό τώρα που ετοιμάζουν  οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, γι αυτό και και η ίδια  κινείται  πολιτικά λαμβάνοντας θέση στα επερχόμενα γεγονότα .

 Στην ομιλία της η Λε πέν είπε ότι η απόφαση αυτή θα δώσει νέα ορμή στο κόμμα και ότι η προτεραιότητά του θα πρέπει στο εξής να είναι η κατάκτηση της εξουσίας, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνασπισμού με συμμαχικούς σχηματισμούς, βλέποντας κρίση και πιθανόν εκλογές στην Γαλλία  .

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η  ΕΕ διέκοψε προσωρινά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο!

Ο Μίχελ Μπάρνιερ Ευρωπαίος επίτροπός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θέλει πλέον να διαπραγματευτεί» με τη Βρετανία μειώνοντας τις ελπίδες της Τερέζα Μέι για μια καλύτερη συμφωνία του Brexit.

Ο κ. Barnier  επικεφαλής διαπραγματευτής της EU για την διαδικασία του  Brexit κατηγόρησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό επειδή δεν κατάφερε να θέσει μια «σαφή θέση» για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ .

Ο κ. Barnier δήλωσε στους Αντιπροέδρους: "Είναι η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση. Αυτό που είναι μερικές φορές δύσκολο για τους Βρετανούς να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, δεν θέλουμε να κάνουμε συμβιβασμούς για το  ποιοι είμαστε. Θέλουν να φύγουν, είναι η επιλογή τους ας  φύγουν».

Ο κ. Barnier αμφισβήτησε τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, λέγοντας ότι δεν είχε «καμία βεβαιότητα» για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

Ο ίδιος απέρριψε όλες τις προτάσεις για το  Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου ως "απαράδεκτες", δηλώνοντας ότι τα σχέδια της κ. Μέι για τελωνειακό καθεστώς με την ΕΕ  ή εναλλακτική λύση Max Fac  δεν ήταν δυνατό.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της ομάδας ελέγχου της Brexit της ΕΕ, δήλωσε: «Δεδομένης της μάλλον ασταθούς βρετανικής πολιτικής κατάστασης, συνιστώ να παραμείνουμε πολύ ενωμένοι και σαφείς σχετικά με τους στόχους και τις αρχές μας».

Αστάθεια όμως ξαφνικά παντού στην Ευρώπη που υποτίθεται ότι είχε ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ή τουλάχιστον  έτσι μας έλεγαν αφού η κρίση είναι εδώ και  μια απλή εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει αλυσίδα γεγονότων σε ολόκληρη την ΕΕ   .

Έτσι χρειάστηκε μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία , η οποία δεν εκτελεί προθύμως και άνευ αντιλογίας τις εντολές των νεοταξιτών του Βερολίνου,  και ξαφνικά όλοι βλέπουν Αρμαγεδώνες μπροστά τους .

Η κρίση είναι στα συμφέροντα της νέας τάξης που βλέπει ότι χάνει τον έλεγχο παντού λόγω Ρωσίας και Κίνας και ετοιμάζει ακόμα και Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για να σώσει τις ΗΠΑ από το χρέος τους, και ατα συμφέροντα της με σκοπό να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδια της για έλεγχο του πλανήτη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ