Πατριαρχεία

Ο σχισματικός Φιλάρετος ζητάει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να άρει το ρωσικό ανάθεμα

Πολύ...αέρα φαίνεται να έχει λάβει -άραγε από που- ο σχισματικός "Πατριάρχης Κιέβου" Φιλάρετος και τώρα ζητάει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να παρέμβει και να άρει το ανάθεμα των Ρώσων εις βάρος του και να τον αποκαταστήσει.

Ο επικεφαλής των σχισματικών στο Κίεβο απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αίτημα να ακυρώσει το αναθέμα που του έθεσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Σύμφωνα με τους κανόνες, τους οποίους κανείς δεν αρνείται, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης έχει το δικαίωμα της ανώτατης δευτεροβάθμιας αρχής σε κανονικές διαμάχες, όταν ένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο επίπεδο της τοπικής εκκλησίας και το ζήτημα ξεπερνά το τοπικό πλαίσιο " αναφέρουν ουκρανικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φιλάρετος έχει ήδη καταθέσει μια κανονική έκκληση στην Κωνσταντινούπολη να θεωρήσει άκυρη την «αφαίρεση της τάξης και του αναθέματος», υποστηρίζοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν τήρησε την ορθή κανονική διαδικασία και έλαβε αυθαίρετα την απόφασή του.

Το 1992, ο τότε μητροπολίτης Κιέβου Φιλάρετος, απαίτησε την αυτοκέφαλη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όταν η Μόσχα αρνήθηκε το αίτημά του, δημιούργησε το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου», το οποίο καμία από τις 15 κανονικές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζει ή δεν έχει κοινωνία μαζί του ενώ του επιβλήθηκε και  ανάθεμα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1997.

"Χωρίς να απορρίπτεται το ανάθεμα της Μόσχας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Κωνσταντινούπολη να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς ιεράρχες που είναι εκτός του Πατριαρχείου Μόσχας", αναφέρουν ουκρανικές πηγές. "Και χωρίς την αναγνώριση των Ιεραρχών και κληρικών του UOC-KP και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για αυτοκεφαλία. "

Στο μεταξύ το διπλωματικό γαϊτανάκι με το ουκρανικό ζήτημα συνεχίζεται...

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες: Γέροντα Περγάμου κ. Ιωάννη, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ στο Βουκουρέστι.

Κατά τη συνάντηση οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου συζήτησαν με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρουμανίας θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση περί του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...