Αθλητισμός

Ο «πόλεμος των τριών ημερών» με φόντο τον Τελικό Κυπέλλου - Τσεκούρια, ρόπαλα και σιδερογροθιές στα χέρια των χούλιγκανς

Ο Τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αμαυρώθηκε από σοβαρα επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμούς. Στο φως οι τέσσερις δικογραφίες ανάμεσα στους χούλιγκανς για τον «πόλεμο» που κράτησε 72 ώρες

«Αμέτρητες» δολοφονικές ναυτικές φωτοβολίδες ευθείας βολής, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ του… μισού κιλού με προσαρμοσμένα γκαζάκια, τσεκούρια, ρόπαλα, πτυσσόμενες ράβδοι, κατσαβίδια, σιδηρογροθιές, πέτρες, μάρμαρα, καδρόνια, συνοδευόμενα από… ακατέργαστη κάνναβη και ναρκωτικά χάπια. Αυτό ήταν το «οπλοστάσιο» και σωματικό ντοπάρισμα των χούλιγκαν του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπως προκύπτει από τις τέσσερις ποινικές δικογραφίες που σχημάτισαν ξεχωριστές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Τα παραπάνω επικίνδυνα υλικά, παράλληλα με συνθήματα τύπου «Μπάτσοι μ…… να πάτε να γ………..», χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και αντίπαλων χούλιγκαν κατά τη διάρκεια 72 ωρών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσμα ήταν έξι αστυνομικοί και πέντε πολίτες, να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς όπως: τραύμα (τρύπα) από φωτοβολίδα ευθείας βολής στο γόνατο, εγκαύματα α’ βαθμού, τραυματισμό στο μάτι, κατάγματα δακτύλων, σπάσιμο δοντιών, δεκάδες ράμματα από εκτεταμένα τραύματα από αντικείμενα και μαχαίρια, εκχυμώσεις και κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ενδεικτικό παράδειγμα της βιαιότητας των επιθέσεων είναι η περίπτωση ενός 15χρονου αθλητή… πυγμαχίας και πολεμικών τεχνών, που συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν, εκδήλωσε τις πυγμαχικές… ικανότητες του, ενώ μετά την δύσκολη ακινητοποίησή του, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία ταυτότητάς του και στην κατοχή του βρέθηκε μία κουκούλα full face μία… χρυσή σιδερογροθιά!

Τα… προεόρτια

Τα «εγκαίνια» των βάναυσων επεισοδίων είχαν ξεκινήσει στις 10 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από ποδοσφαιρικό τελικό. Περίπου 300 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία συνδέσμου της ΑΕΚ στην οδό Τζαβέλλα 13 στα Εξάρχεια. Στις 23:00, οι 200 από αυτούς, ορισμένοι από τους οποίους με διακριτικά της ΑΕΚ, φορώντας κράνη και κουκούλες, κατευθύνθηκαν προς τον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην οδό Μενάνδρου 58 στην Ομόνοια, όπου βρίσκονταν εκεί περίπου 80 οπαδοί του, με σκοπό την σύγκρουση μαζί τους. Αστυνομικοί της Α-545 διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, κατάλαβαν τις προθέσεις τους και επιχείρησαν να τους σταματήσουν. Τότε οι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα. Μία δεύτερη διμοιρία που έφθασε να ενισχύσει την πρώτη, έκανε χρήση δακρυγόνων με τους οπαδούς να απωθούνται και να επιστρέφουν στην Πλ. Εξαρχείων.

Στις 21:15, στις 11 Μαΐου, 40 οπαδοί του ΠΑΟΚ με ξύλινα ρόπαλα στα χέρια κινήθηκαν πεζή από την οδό Μάρνη, και μέσω της οδού Καρόλου την Πλατεία Καραϊσκάκη με σκοπό να προσεγγίσουν τον σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού στην οδό Δεληγιώργη. Παράλληλα, αντίστοιχη αριθμητικά, ομάδα φιλάθλων του Ολυμπιακού βγήκαν από τον σύνδεσμο και συνεπλάκησαν με αυτούς του ΠΑΟΚ με εκατέρωθεν ρίψεις φωτοβολίδων, πετρών και άλλων αντικειμένων. Στη θέα δύο διμοιριών των ΜΑΤ, οι οπαδοί των δύο ομάδων τράπηκαν σε φυγή. Στις 23:20 της ίδια μέρας 350 οπαδοί της ΑΕΚ κινήθηκαν προς τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και συνεπλάκησαν με 200 οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Κι άλλοι τραυματίες αστυνομικοί

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, επιχείρησαν να τους ανακόψουν και βρέθηκαν ενδιάμεσα των… διασταυρούμενων πυρών.

Βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής και από τις δύο πλευρές κατέληγαν πάνω στις αστυνομικές δυνάμεις. Τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί εκ των οποίων κάποιοι με εγκαύματα α’ βαθμού, τραύμα στο γόνατο από φωτοβολίδα, τραυματισμό στο αριστερό μάτι, κακώσεις, εκδορές και θλαστικά τραύματα.

Στις 02:50 της 12ης Μαΐου έφθασε στα γραφεία του ΠΑΟΚ στην οδό Μενάνδρου, ένα κλειστό φορτηγάκι από το οποίο βγήκαν 50 οπαδοί (RISK), οι οποίοι ξεκίνησαν νέες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών με μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής και καδρόνια, οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα. Ένας Αρχιφύλακας υπέστη βαριά κάκωση του δεξιού αντιβραχίωνα.

«Πήγαν να τους κάψουν»  

Στις 16:45, λίγες ώρες πριν την έναρξη του τελικού, μία ομάδα 60 οπαδών της ΑΕΚ, που «περιπολούσαν» με μοτοσυκλέτες γύρω από το ΟΑΚΑ, κρατώντας βόμβες μολότοφ, τσεκούρια, ρόπαλα, πτυσσόμενες ράβδους και πέτρες προσέγγισαν φορτηγάκι, στην οδό Νερατζιωτίσσης, στο οποίο επέβαιναν πέντε οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Οι χούλιγκαν έσπασαν το πίσω τζάμι του οχήματος και πέταξαν στο εσωτερικό του δύο βόμβες μολότοφ, ενώ έσπασαν και τα υπόλοιπα παράθυρα και άρχισαν να χτυπούν τους επιβάτες με τα ρόπαλα στα κεφάλια και το σώμα.

Όταν οι επιβάτες αναγκάστηκαν να βγουν από το φλεγόμενο όχημα πριν καούν ζωντανοί, οι χούλιγκαν συνέχισαν τον ανηλεή ξυλοδαρμό τους, και στη συνέχεια διέφυγαν με τις μοτοσυκλέτες.

Οι πέντε οπαδοί του ΠΑΟΚ, είχαν σοβαρά τραύματα. Συγκεκριμένα ένας 34χρονος υπέστη έγκαυμα στα χέρια και εκχύμωση στο κεφάλι, ένας 27χρονος ράμματα στο μέτωπο, το φρύδι, την πλάτη και δύο σπασμένα δόντια. Ένας 30χρονος εκδορές σε χέρι-πόδια, κάκωση στο κεφάλι, δύο σπασμένα δάκτυλα του δεξιού χεριού και εκδορές στο σώμα υπέστη ένας 35χρονος. Ένας 36χρονος είχε βαθιές χαρακιές στο δεξί μπράτσο, στο αριστερό γόνατο και έγκαυμα στην μασχάλη. Οι δράστες δεν έμειναν στον ξυλοδαρμό καθώς στη συνέχεια λήστεψαν τα θύματά τους, αφαιρώντας συνολικά 600 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Επίθεση στα ΜΑΤ

Στις 19:00, περίπου 100 οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στον περίβολο του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν παρά την αντίστασή του έναν 28χρονο και λίγο αργότερα τον 15χρονο «καρατέκα» από την Αλβανία. Μετά το τέλος του αγώνα, στις 22:25 συνεχίστηκαν οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών από περίπου 300 οπαδούς της ΑΕΚ. Κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων συνελήφθησαν ένας 38χρονος Έλληνας και ένας 17χρονος από την Πολωνία, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και ένα ναρκωτικό χάπι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ