Κόσμος

Ο διάλογος Ντ. Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν που δεν «βγήκε» στον «αέρα»

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της ιστορικής συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο «ουδέτερο έδαφος» της Σιγκαπούρης, ο «διαμεσολαβητής» Ντένις Ρόντμαν δήλωνε κατά την άφιξή του στην ασιατική πόλη, ότι «είναι δύσκολο να προκύψουν σημαντικά πράγματα από την πρώτη επαφή» των δύο ηγετών και ότι ο κόσμος «δεν πρέπει να περιμένει πολλά».

Η συνάντηση έγινε και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες, παρ' ότι η διαδρομή έως την τελική λύση είναι μακριά και δύσκολη. Για να φτάσουν οι δύο ηγέτες στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χρειάστηκαν μεγάλες υποχωρήσεις και κυρίως, να βάλουν στην άκρη το «υπερεγώ» τους.

Ο άγνωστος διάλογος μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, λίγο πριν βγουν επισήμως στις κάμερες, αποκαλύφθηκε και καταδεικνύει το κλίμα και τα «εμπόδια» που ήταν απαραίτητο να υπερπηδήσουν και οι δύο πλευρές.

Πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να έχουν έναν πριβέ διάλογο. Αρκετές ώρες μετά και ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Σιγκαπούρη, αποκαλύπτεται από έγκυρη πηγή και συγκεκριμένα τον μεταφραστή που μεσολάβησε για να γίνει ο διάλογος, το περιεχόμενο της προσωπικής συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες, μακριά από τα μικρόφωνα.

- «Νιώθω υπέροχα», λέει ο Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Θα έχουμε μία σπουδαία συζήτηση εδώ και νομίζω θα έχουμε τρομερή επιτυχία. Θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Και είναι μεγάλη τιμή για μένα. Θα έχουμε μία εκπληκτική σχέση, δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

- «Λοιπόν, δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα», απάντησε σε εντελώς διαφορετικό ύφος ο Κιμ Γιονγκ Ουν. «Το παρελθόν μας λειτούργησε ως τροχοπέδη στις μεταξύ μας σχέσεις και οι παλιές προκαταλήψεις και πρακτικές εμπόδισαν την πορεία μας προς το μέλλον. Όμως τα ξεπεράσαμε όλα και σήμερα είμαστε εδώ», πρόσθεσε ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ.

- «Αυτό είναι αλήθεια. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συζήτηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν λέγοντας: «Δουλεύοντας μαζί, θα βρούμε λύσεις για όλα». «Θα είναι μία μεγάλη πρόκληση, αλλά θα δουλέψουμε μαζί με τον Τραμπ γι' αυτό», δήλωσε αμέσως μετά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. «Ξεπεράσαμε όλους τους σκεπτικισμούς και την προπαγάνδα και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ καλό για την ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο παραπάνω διάλογος ανέδειξε την πρόθεση και των δύο ηγετών να μην σταθούν στο παρελθόν και να πραγματοποιήσουν σταθερά βήματα προς την ειρήνη. Οι προθέσεις θα πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη, με την υλοποίηση και από τις δύο πλευρές της αρχικής συμφωνίας, αλλά και τη συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ