Κόσμος

Ξεκίνησε η έκτακτη μίνι-σύνοδος για το προσφυγικό - Μπετέλ: «Δεν ήρθαμε για να σώσουμε τη Μέρκελ»

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται 16 ηγέτες χωρών της ΕΕ για έκτακτη μίνι Σύνοδο, όπου θα μιλήσουν για το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά την είσοδό της η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε πως δεν θα υπάρξει ούτε σήμερα, ούτε στη Σύνοδο της Πέμπτης λύση, αλλά πιθανότατα διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας. «Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον -- δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στάθηκε στο θέμα της εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, βασισμένες στις αξίες της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.

«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του, δήλωσε πως ήρθε στη Σύνοδο «με εντελώς νέες προτάσεις, με ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για τη μετανάστευση», έχοντας 10 στόχους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατά μια εποικοδομητική στάση σε αυτή αλλά και στη Σύνοδο της Πέμπτης, και βασίζεται στις αξίες της ΕΕ».  Ερωτηθείς για τα hotspots τόνισε ότι αυτά θα βασιστούν επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.

Στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών έφτασε πριν από λίγα λεπτά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ