Κόσμος

ΝΑΤΟ: “Saber Strike 18″… καραμπόλα Stryker του US Army με τραυματίες!

Αμερικανικές μονάδες θα συμμετάσχουν μαζί με 18.000 στρατιώτες από άλλες 18 χώρες στην άσκηση Saber Strike 18, που θα διεξαχθεί σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία με στόχο τη αύξηση της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και των εταίρων του.

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλά μια από τις αμερικανικές δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος αντιμετώπισε πρόβλημα. Την Πέμπτη 8 Ιουνίου τέσσερα θωρακισμένα οχήματα Stryker της 2ης Ίλης του 2ου Συντάγματος Ιππικού συγκρούστηκαν μεταξύ τους κοντά στην πόλη Πριενάι της Λιθουανίας.

Υπήρξαν τραυματισμοί καθώς «15 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία. Δέκα από αυτούς παρέμειναν όλη τη νύχτα εκεί για παρακολούθηση, ενώ όλοι επέστρεψαν στα καθήκοντά τους την επομένη».Η οδική μετάβαση του 2ου Συντάγματος Ιππικού από την έδρα του στη Γερμανία μέχρι τη Λετονία μέσω Πολωνίας, Τσεχίας και Λιθουανίας, αποτελεί βασικό μέρος της άσκησης.

Το σενάριο προβλέπει πορεία περισσοτέρων από 1.000 Stryker που ταξιδεύουν σε δύο οδούς, μία μέσω της Τσεχίας και μια μέσω της Πολωνίας. Από το Πόβιντς της Πολωνίας τα οχήματα στράφηκαν προς τα σύνορα με τη Λιθουανία συμμετέχοντας, καθ’ οδό, σε ασκήσεις.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει ακόμα γεφυρώσεις και διαβάσεις ποταμών. Στόχος της άσκησης είναι η ενσωμάτωση στοιχείων διοίκησης του ΝΑΤΟ δε πολλαπλά επίπεδα.

Η μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού εντός της Ευρώπης απασχολεί ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ λόγω της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και της επέμβασης στην Ουκρανία, καθώς μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου η ικανότητα αυτή της Συμμαχίας έχει ατροφήσει.

Οι μετακινήσεις αυτές μπορούν να προσκρούσουν σε πολλά εμπόδια. Τον Ιανουάριο του 2018 φάλαγγα αμερικανικών αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Paladin ακινητοποιήθηκε από τη γερμανική αστυνομία για τροχαία παράβαση…

Αναφορά του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για συγκρότηση δύο νέων διοικήσεων, μιας επιμελητειακής στο ευρωπαϊκό έδαφος και μιας που θα επιβλέπει τη διέλευση προσωπικού και εφοδίων διαμέσου του Ατλαντικού. Η πρώτη θα έχει έδρα την Ουλμ στη Γερμανία και η δεύτερη το Νόρφολκ στις ΗΠΑ.

Στα τέλη Μαΐου Ομάδα Μάχης της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αφίχθη στην Ευρώπη όπου θα παραμείνει για εννέα μήνες πριν αντικατασταθεί. Αντί όμως να αποβιβαστεί στην Πολωνία αποβιβάστηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου ώστε να δοκιμαστεί η ικανότητα μετακίνησής της οδικών, σιδηροδρομικώς και με πορθμεία κατά μήκος της Ευρώπης.

Τον Απρίλιο, καθώς η Ομάδα Μάχης της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εννεάμηνη παραμονή της στην Ευρώπη εκτέλεσε οδική πορεία με 700 οχήματα κατά μήκος της νότιας Γερμανίας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ