Κυβέρνηση

Νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια από του… παραχρόνου! Πότε αλλάζουν όλα

Την ημέρα που ανακοινώνονται οι βαθμολογίες στις πανελλαδικές αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου πότε θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα ανακοινωθεί άμεσα, μέχρι τέλος Ιουλίου, είπε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας την Παρασκευή (29.06.2018) στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, δεν γίνεται τα παιδιά να έχουν άγχος για τις πανελλαδικές από την Α’ Λυκείου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020 και θα αφορά τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2019 θα φοιτούν στην Γ΄ λυκείου. Δηλαδή, όσους αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του ’20.

«Όχι» στο άγχος για τις πανελλαδικές

«Θα είναι δομημένο γύρω από το ποια θα είναι η Γ΄ λυκείου. Δεν μπορεί από την α΄ λυκείου τα παιδιά να έχουν το άγχος των εξετάσεων. Πρέπει να αποδραματοποιηθούν» υπογράμμισε ο υπουργός. Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για ένα σύστημα που «δεν θα είναι εξεταστικοκεντρικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εξετάσεις».

«Θα πρέπει να αποδραματοποιηθεί ο ρόλος των εξετάσεων και να φύγει το άγχος από τα παιδιά και τις οικογένειές τους από τον τρόπο που σήμερα γίνονται οι εξετάσεις, επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός είπε ότι απλά το κέντρο βάρους του νέου συστήματος δεν θα είναι όπως σήμερα, που έχει τις Πανελλήνιες, που μπορεί να είναι αδιάβλητο αλλά δεν είναι παιδαγωγικά σωστό αφού προάγει είτε ην αλγοποιημένη μάθηση είτε στην αποστήθιση.

Το επίμαχο ζήτημα, είπε ο υπουργός Παιδείας, είναι πως «το νέο αυτό σύστημα θα είναι αδιάβλητο και αξιοκρατικό και θα κάνουμε και πάλι εκπαιδευτικά λειτουργική την Γ’ Λυκείου». Όπως είπε, «σήμερα η Γ’ Λυκείου πρακτικά δεν υπάρχει, για να μην σας πω ότι δεν υφίσταται εκπαιδευτικά και η Β’ Λυκείου».

Δεν καταργούνται οι εξετάσεις

Διέψευσε, δε, ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

«Ουδέποτε είπαμε ότι θα μπαίνεις χωρίς καμία εξέταση και κανένα μάθημα στα πανεπιστήμια, χωρίς απολυτήριο. Οι εξετάσεις είναι οργανικό εργαλείο του παιδιού. Κανείς δεν λέει ότι θα πηγαίνεις το πρωί στο σχολείο και θα κάνεις ό,τι θέλεις. Το αντίβαρο στο σημερινό σύστημα θα είναι γύρω από το απολυτήριο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το απολυτήριο που θα παίρνουν τα παιδιά και με εξετάσεις και με παρουσία και με εργασίες θα είναι αντικειμενικό» είπε.

Οι μαθητές για να πάρουν το απολυτήριό τους θα δίνουν και εξετάσεις και θα αξιολογούνται και βάσει των εργασιών που θα κάνουν αλλά και με την παρουσία τους στο σχολείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης