Αθλητισμός

Μουντιάλ 2018: Το ποδόσφαιρο είναι “θρησκεία” και οι θρησκείες “παίζουν μπάλα” (Βίντεο)

 

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Από το “χέρι του Θεού” του Μαραντόνα μέχρι τις γονυκλισίες με το δάκτυλο υψωμένο προς τον ουρανό των Βραζιλιάνων γκολτζήδων, κι από το μήνα του ραμαζανιού που συμπίπτει με την απόλυτη γιορτή της μπάλας μέχρι την κουλτούρα της αθεΐας κάποιων άλλων χωρών (βλέπε Γαλλία) ή τα τάματα για νίκες, ποδόσφαιρο και θρησκείες πορεύονται βίους παράλληλους...με διάφορες και συνάμα τόσο διαφορετικές εκδοχές.

Κάποιοι έχουν το ποδόσφαιρο θρησκεία σαν τον Περουβιανό οπαδό David Chauca που βλέπετε στο επόμενο βίντεο. Θρησκευόμενος αλλά και φανατικός της Εθνικής ομάδας της χώρας του.

https://www.youtube.com/watch?v=t9801ELnG8s

Κάποιοι άλλοι έχουν το ποδόσφαιρο ως πολιτικό όπλο. Το Ισραήλ για παράδειγμα ζήτησε από τη FIFA να απαγορεύσει την συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με την κατηγορία για «θρησκευτικές διακρίσεις» μετά τον φιλικό αγώνα που ακυρώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών με τον σουπερ σταρ Λιονέλ Μέσι να εξηγεί πως ως πρέσβης της UNICEF και με δεδομένη την στάση των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστινίους του ήταν αδύνατον να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναμέτρηση.

Κάποιοι βλέπουν το ποδόσφαιρο ως “δώρο Θεού”...Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε την ελπίδα το τουρνουά να βοηθήσει στην εξάπλωση των παραδοσιακών αξιών.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε τους νέους στην Εκκλησία να καταλάβουν την πνευματικότητά μας» δηλώνουν οι Ρώσοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πατριάρχης Κύριλλος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας "αθλητικής επιτροπής" μέσα στην Εκκλησία ενώ σε ομιλία του είπε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα "μόνιμο σύστημα" αλληλεπίδρασης μεταξύ της εκκλησίας και της αθλητικής κοινότητας.

"Ο αθλητισμός προσφέρει έναν τρόπο να ανυψωθεί ο φυσικός και πνευματικός πολιτισμός του ανθρώπου και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την Εκκλησία", δήλωσε ο Ρωσος προκαθήμενος. "Το έργο ενός αθλητή είναι το ίδιο με αυτό ενός μοναχού. χωρίς αυτοέλεγχο δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία "συμπλήρωσε.

Οι ιερείς σε ολόκληρη τη χώρα έπαιξαν το ρόλο τους στην προετοιμασία της Ρωσίας για το τουρνουά. Έχουν ευλογήσει τα γήπεδα και τις ομάδες. Έκαναν κηρύγματα σχετικά με τη χριστιανική φύση των ομαδικών αθλημάτων. Την Τετάρτη, ο Πατριάρχης έδωσε τη δική του ευλογία στο τουρνουά.

"Ο Πατριάρχης θέλει να καταστήσει την αθλητική κοινότητα πιο χριστιανική", λέει ο γραμματέας Τύπου Βαχτάνγκ Κίψιντζιζε.Από την πλευρά του ο πρώνη ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και νυν ιερέας πατήρ Αλέξανδρος Shumsky λέει:

"Ο Πούτιν είναι δώρο από το Θεό. Και το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν δώρο από τον Πούτιν. Μόνο χάρη στον πρόεδρο, τις αποφασιστικές προσπάθειές του, μπορέσαμε να έχουμε το τουρνουά στη χώρα μας, ευχαριστούμε τον Κύριο. "

Ο πατέρας Shumsky λέει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας θα επιτρέψει στην Εκκλησία να δείξει στον κόσμο τις καλύτερες από τις παραδοσιακές της αξίες. Επιπλέον μιλάει και για τους ποδοσφαιριστές και πρώτα από όλους για τον "παραδοσιακό" Λιονέλ Μέσι . "Είναι πιστός, το βλέπεις μετά από ένα γκολ. Ένα καλό παιδί, κάποιος που αγαπά την οικογένειά του. "

Ο Χριστός , η παραβολή και η μπάλα

Πριν από το περασμέ νο Μουντιάλ ο κοινωνιολόγος - θεολόγος Ματίας Σέλμαν είχε καταθέσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία με τα σημερινά δεδομένα ο Χριστός θα μπορούσε να διδάξει μέσα από το ποδόσφαιρο τις αξίες του χριστιανισμού.

“Ο Χριστός στις παραβολές του είχε μια συνταγή. Τα παραδείγματα ήταν πάντα βγαλμένα από τη ζωή, το μήνυμα ήταν απλό και εύληπτο από τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν δεν θα χρησιμοποιούσε την παραβολή του καλού σπορέως, αλλά παραδείγματα από το ποδόσφαιρο. Κατά πάσα πιθανότητα θα ρωτούσε: πότε ένας προπονητής είναι καλός; Ο τεχνικός θα μπορούσε να είναι το Άγιο Πνεύμα. Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα: ποιος είναι ο καλός γυμναστής; Εδώ για παράδειγμα είναι οι μάρτυρες, που έδειξαν τις αντοχές των Χριστιανών”, είπε ο Ματίας Σέλμαν.

Υπάρχουν πάντως και σημεία που ο Ματίας Σέλμαν αντιτίθεται. Για τον θεολόγο είναι... οφσάιντ «αν ξεκινήσει κάποιος να ζητά από τον ιερέα δοξολογία για να κερδίσει η εθνική ομάδα, ή αν ανάβει λαμπάδες στην Παναγία”.

To τάμα του Μεσι

Τέλος ακόμη και ο ίδιος ο Λιονέλ Μέσι δεσμεύτηκε με ένα τάμα πριν από λίγους μήνες για να προχωρήσει σε ένα θρησκευτικό προσκύνημα αν η Αργεντινή κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

«Θα πάω με τα πόδια στον Άγιο Νικόλα», είπε ο Μέσι, το χειμώνα. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα σημαντικό κέντρο του καθολικισμού της Αργεντινής, είναι ένα δημοφιλές θέρετρο προσκυνήματος που προσκαλεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς να ταξιδέψουν με τα πόδια για να προσκυνήσουν στο Ιερό της Παναγίας κάθε Σεπτέμβριο.

Για να πάει ο Messi από το σπίτι του στο Ροζάριο θα έπρεπε να καλύψει περίπου 50 χιλιόμετρα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...