Αθλητισμός

Μουντιάλ 2018: Η πιο μεγάλη μέρα για την Εθνική Αργεντινής

Με την Αργεντινή παρούσα στο Δ' όμιλο του Μουντιάλ, όλοι θεωρούσαν ότι θα γίνει μεγάλη μάχη για τη 2η θέση που οδηγεί στη φάση των νοκ άουτ αγώνων... Και δικαιώθηκαν, κατά το ήμισυ όμως καθώς τη δεύτερη θέση διεκδικούν τρεις ομάδες, ενώ η πρώτη έχει καπαρωθεί.

Όχι από την Αργεντινή, αλλά από την Κροατία, αφού ο Μέσι κι η παρέα του μετά από δύο αγώνες έχουν μία ισοπαλία (με την Ισλανδία) και μια ήττα (από την Κροατία) κι αν δεν κερδίσουν σήμερα τη Νιγηρία, αποχαιρετούν οριστικά τη διοργάνωση, ενώ υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποκλειστούν ακόμη κι αν νικήσουν την Νιγηρία, καθώς πριν την έναρξη των σημερινών αγώνων υπολείπονται στην ισοβαθμία των Ισλανδών.

Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο να εξετάσουμε τα διάφορα σενάρια, το βασικό ερώτημα είναι πως θα μπορέσει αυτή η απογοητευτική Αργεντινή, που είναι και η ομάδα με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, να κερδίσει την Νιγηρία που είναι αντιστοίχως η ομάδα με το νεανικότερο σύνολο.

Η λέξη ηρεμία είναι το πιο σύντομοι ανέκδοτο στο στρατόπεδο της φιναλίστ του Μουντιάλ 2014 με το τελευταίο περιστατικό να έχει πρωταγωνιστές (ποιους άλλους;) τους Χόρχε Σαμπάολι,. Χαβιέ Μασεράνο. Στην προπόνηση της Δευτέρας οι κάμεραμαν και οι φωτογράφοι κατέγραψαν τη στιγμή που οι δύο καθόταν δίπλα, δίπλα με τον Σαμπάολι να του δείχνει κάτι από τις σημειώσεις του και ορισμένα μέσα έσπευσαν να βγάλουν την ετυμηγορία: «Ο Μασεράνο 'φτιάχνει' την ενδεκάδα...».

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής ανέβασε τα συγκεκριμένα πλάνα, αλλά ελάχιστοι πρόσεξαν ότι ο Σαμπάολι μίλησε και με τον Ντι Μαρία και με τον Πέρεζ και με πολλούς ακόμη παίκτες, κι αυτό ήταν κάτι το απολύτως φυσιολογικό με τον κόουτς να δείχνει τι ακριβώς θέλει να κάνουν οι παίκτες του στην προπόνηση.

«Αυτή η ομάδα δεν έχει καμία τύχη, αφού ότι κι αν συμβεί, πάντα κάποιοι θα ανακαλύπτουν προβλήματα», έγραψε ο απεσταλμένος της εφημερίδας Clarin, μεταφέροντας την... απόγνωση των Αργεντινών για να συμπληρώσει στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Μασεράνο μέσω instagram.

«Όταν μιλάμε με τον προπονητή, προσπαθούμε να του... επιβάλλουμε. Όταν δεν μιλάμε, είμαστε μαλωμένοι”, έγραψε μεταξύ άλλων η πέτρα του σκανδάλου και συμπλήρωσε:
«θα ήθελα απλώς να πω ότι ο στόχος και η φανέλα που εκπροσωπούμε είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε είδος ερμηνείας που μπορεί να προκύψει. Πάμε όλοι μαζί, ενωμένοι για το σκοπό αυτό. Ελπίζουμε ότι δεν είμαστε μόνο οι 23 παίκτες ή τα 50 άτομα που απαρτίζουν την αντιπροσωπεία της Αργεντινής στη Ρωσία. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε και οι 44 εκατομμύρια Αργεντινοί μαζί για τον ίδιο σκοπό. #VamosArgentina».

Τα σενάρια της πρόκρισης
Για να μπορέσει ο Μασεράνο, ο Μέσι κι οι υπόλοιποι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ρωσία, όπως προαναφέραμε θα πρέπει να νικήσουν την Νιγηρία καθώς ακόμη με ισοπαλία (πολλώ δεν μάλλον με ήττα) αποκλείονται.
Βέβαια η Αργεντινή πέρα από τη δική της νίκη θέλει και να μη νικήσει η Ισλανδία την Κροατία. Αν η Ισλανδία νικήσει την Κροατία και η Αργεντινή τη Νιγηρία, οι δυο ομάδες θα ισοβαθμήσουν στους 4 βαθμούς και εκεί αρχίζει το γαϊτανάκι των κριτηρίων...

Πριν την έναρξη της 3ης αγωνιστικής η Ισλανδία έχει το προβάδισμα καθώς έχει -2 γκολ (1-3) και η Αργεντινή -3 (1-4), οπότε για να αλλάξει τα δεδομένα η «αλμπισελέστε» θα πρέπει να νικήσει με μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, απ' ότι θα νικήσουν οι Ισλανδοί.
Στο πιθανό σενάριο της ισοβαθμίας, αλλά και το να προκύψει ίδια διαφορά γκολ δεν αποκλείεται η πρόκριση να κριθεί στο... fair play. Στο ποιος δηλαδή έχει τις λιγότερες κίτρινες ή κόκκινες κάρτες (και πάλι τη δεδομένη χρονική στιγμή υπερτερεί η Ισλανδία).

Όσον αφορά την Νιγηρία, βολεύεται και με ισοπαλία (έχει 3 βαθμούς και 2-2 γκολ), αλλά φυσικά και με τη νλκη

Η Κροατία έχει περάσει και 99% είναι πρώτη καθώς κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά από την Νιγηρία, εφόσον όμως χάσει με 3-0 (ή και παραπάνω) από την Ισλανδία και την ίδια ώρα η Νιγηρία κερδίσει με το ίδιο σκορ την Αργεντινή...

Η ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση θα αντιμετωπίσει στους «16» την 2η του 3ου ομίλου (λογικά την Δανία), ενώ η ομάδα που θα πάρει τη δεύτερη θέση θα κοντραριστεί με την... Γαλλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ