Οικονομία

Με ρυθμό χελώνας η καταβολή των επικουρικών συντάξεων - Πότε θα εξοφληθούν τα εφάπαξ

Μπορεί η διαδικασία για την καταβολή των εκκρεμών κύριων συντάξεων (περίπου 70.000-75.000) να έχει πάρει το δρόμο της εξαιτίας της δέσμευσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για την εξ ολοκλήρου χορήγησή τους το αργότερο έως τα τέλη του χρόνου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες δεν καταβάλλεται κρατική χρηματοδότηση και το ύψος τους εξαρτάται από τις καταβληθείσες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την καταβολή των 100.000 περίπου εκκρεμών επικουρικών (κυρίως από το πρώην ΙΚΑ) υποδηλώνουν μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους που για ορισμένες χιλιάδες συνταξιούχων φτάνει και τα 4 χρόνια,με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν κλάδοι όπως των βενζινοπωλών και των αρτοποιών που οι συνταξιούχοι τους αναμένουν την επικουρική τους σύνταξη από το 2014.

Στόχος του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικών Συντάξεων και Εφάπαξ παροχών) είναι να καταβάλλονται 8.000-8.500 επικουρικές το μήνα, ώστε όλες οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να αποδοθούν στους δικαιούχους το αργότερο έως το Μάρτιο του 2019, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν, και ο ρυθμός εξόδου ασφαλισμένων σε συνταξιοδότηση.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην πράξη είναι διαφορετικά καθώς, λόγω ελλείψεων προσωπικού και γραφειοκρατικών προβλημάτων, το α' τρίμηνο του 2018 καταβλήθηκαν μόλις 2.272 επικουρικές το οικονομικό ύψος των οποίων υπολογίστηκε με τον μαθημαστικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου, και μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν συνταξιοδοτηθέντες δημοσίους υπαλλήλους.

Η μέση επικουρική υπολογίζεται πλέον στα 150 ευρώ, με παραπάνω ποσά να λαμβάνουν μόνον εργαζόμενοι που κατέβαλαν, όπως και οι εργοδότες τους, υψηλές εισφορές στον εργασιακό τους βίο(πρώην υπάλληλοι ΔΕΚΟ, εμπορουπάλληλοι, ένστολοι κλπ).

Πότε θα εξοφληθούν τα εφάπαξ
Με ταχύτερο ρυθμό από ότι οι επικουρικές συντάξεις γίνται η εξόφληση των εκκρεμών εφάπαξ παροχών τα οποία μετά την καταβολή 5.000 τον Μάιο, έχουν μειωθεί σήμερα στα 32.000.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στα πρώην ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων, των εμπορουπαλλήλων, των ναυτικών, των μηχανικών κλπ. Οσον αφορά το ύψος της εφάπαξ παροχής αυτή κυμαίνειαι, μετά από μείωση 22%, στα 13.500 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ