Κύπρος

Μάνα και γιος οι «εγκέφαλοι» διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης – Η επιχείρηση «βιτρίνα» και τα ταξίδια «αστραπή»

Το κύκλωμα με έδρα την Κύπρο είχε απλώσει "πλοκάμια" σε Κύπρο, Βρετανία κι ακόμα μια χώρα - Η 67χρονη μητέρα προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου ενώ ο 28χρονος επιχειρηματίας γιος της διατηρεί στην Κύπρο επιχείρηση ένδυσης - Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ εμπλέκεται κι ένας 27χρονος Βρετανός - Ο νεαρός Κύπριος είχε μετατρέψει τη μάνα του σε «βαποράκι» με απίστευτα κέρδη σε αλλεπάλληλα ταξίδια-αστραπή - Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν συνελήφθη ο 27χρονος Βρετανός στο Exeter με κοκαΐνη αξίας 12.500 λιρών

Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το μικρό και ευέλικτο σχήμα διακίνησης ναρκωτικών ήταν μια 67χρονη μητέρα από την Κύπρο και ο 28χρονος γιος, επιχειρηματίας με έδρα την Κύπρο, ο οποίος απασχολείται στον τομέα της ένδυσης. Στο κύκλωμα που δραστηριοποείτο σε 3 τουλάχιστον χώρες, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της βρετανικής αστυνομίας, συμμετείχε κι ένας 27χρονος Βρετανός υπήκοος από το Plymouth, από την σύλληψη του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της υπόθεσης αυτής.  Τον Μάιο του 2017 ο 27χρονος συνελήφθη στην περιοχή Exeter, η οποία βρίσκεται στην πόλη Devon του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκε κοκαΐνη αξίας 12.500 λιρών Αγγλίας.

Από εκεί κι ύστερα προέκυψε και η εμπλοκή της 67χρονης Κύπριας, μόνιμης κατοίκου Λονδίνου και του 28χρονου γιου της που διαμένει όπως προείπαμε στην Κύπρο. Βάσει εκτενούς ρεπορτάζ τοπικού βρετανικού Μέσου οι τρεις φαίνεται να συνεργάζονταν σε κύκλωμα που εμπορευόταν κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά τάξης Α.

Ενώπιον Δικαστηρίου στο Exeter, παρουσιάστηκε τόσο η 67χρονη Κύπρια, όσο και ο 27χρονος από το Plymouth. Βάσει των όσων ανέφερε ενώπιον δικαστηρίου ο Εισαγγελέας για την υπόθεση, η 67χρονη πραγματοποιούσε νυκτερινές «αποστολές κοκαΐνης», καθώς στοιχεία αποδεικνύουν 26 τουλάχιστον ταξίδια-«αστραπή» εν τω μέσω της νυκτός της 67χρονης στο Devon. Τα κέρδη από τα ταξίδια αυτά ανέρχονταν σε πολλές χιλιάδες λίρες Αγγλίας.

Εξάλλου, τις ίδια μίνι-ταξίδια μεταφοράς κοκαΐνης φαίνεται να πραγματοποιούσε και ο 27χρονος συλληφθείς από το Plymouth, ωστόσο η 67χρονη αρνείται τις δυο κατηγορίες που της προσάπτονται για συνωμοσία για χορήγηση ηρωίνης και κρακ κοκαΐνης προς τρίτα πρόσωπα. Ο 27χρονος ωστόσο παραδέχεται την εμπλοκή του σε ό,τι αφορά την παροχή κοκαΐνης, ωστόσο δεν παραδέχεται εμπλοκή σε ό,τι αφορά την πώληση ηρωίνης.

Βάσει των όσων αναφέρει ο Εισαγγελέας, «Σε διάστημα 10 μηνών καταγράφηκαν 33 ταξίδια των δυο και δεν αποκλείεται να έγιναν ακόμα περισσότερα. Από αυτά τα ταξίδια καταγράφονται πληρωμές ύψους 85 χιλιάδων λιρών. Η διαδρομή των χρημάτων ξεκινούσε από το Plymouth όπου γινόταν κατάθεση και ακολούθως γινόταν μεταφορά στο Λονδίνο για να καταλήξουν στο τέλος στην Κύπρο». Ο Εισαγγελέας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως «εγκέφαλος» του κυκλώματος ήταν ο 28χρονος γιος της 67χρονης, με έδρα την Κύπρο ο οποίος παραδέχεται την εμπλοκή του και τον ρόλο που του αποδίδεται.

Οι τοπικές Αρχές κατέχουν στοιχεία από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της «συμμορίας» τα οποία συνδέουν την δράση της μητέρας, με τον γιο της και τον 27χρονο, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμπλοκή κι άλλων «περιφερειακών» μελών.

Σε κάθε περίπτωση η 67χρονη δηλώνει άγνοια για το ότι ο γιος της είχε εμπλοκή με λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ισχυριζόμενη ότι αυτός διατηρεί επιχείρηση με είδη ένδυσης, παραδεχόμενη ωστόσο ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η επιχείρησή του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο Εισαγγελέας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η γυναίκα είτε «τελεί σε πλήρη άγνοια για το τι έγινε, είτε είναι ένοχη».

Μάλιστα προσέθεσε «Ότι θα μπορούσε να εξαπατηθεί εν αγνοία της και να ταξιδεύει παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση συλλέγοντας χιλιάδες ευρώ για τον γιο της, πιστεύοντας ότι βοηθά οικονομικά τον γιο της, αυτό σημαίνει είτε έχει εμπλοκή είτε της είχαν αποδώσει έναν ρόλο αφήνοντάς την στο σκοτάδι».

Παράλληλα, ενώπιον Δικαστηρίου υπήρξε αναφορά ότι υπάρχουν γραπτά μηνύματα μεταξύ μάνας και γιου που δείχνουν ότι η «επιχείρηση των ναρκωτικών» είχε την εποπτεία του γιου, διοικώντας την από την Κύπρο.

Η δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με τοπικά Μέσα θα διαρκέσει δυο βδομάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ