Κόσμος

Λουτρό αίματος στη Συρία: 45 νεκροί από μάχες με το Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον 45 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στην ανατολική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την Κυριακή επίθεση εναντίον χωριών που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και των συμμάχων του στην κοιλάδα του Ευφράτη και κατέλαβε τέσσερις κοινότητες στον δρόμο που ενώνει τις πόλεις Ντέιρ Έζορ και Μπουκαμάλ, κοντά στην ιρακινή μεθόριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται κοντά στην πόλη Χατζίν, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Τουλάχιστον 26 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί επίσης από την Κυριακή, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Όπως είπε, η Μόσχα, σύμμαχος του καθεστώτος, δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει την πολεμική αεροπορία της για να συνδράμει δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα μέλη των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή είναι κυρίως μέλη ξένων σιιτικών πολιτοφυλακών που έχουν την έδρα τους στην περιοχή, κυρίως από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Το ΙΚ κατέχει ακόμη ορισμένους μικρούς θύλακες στην ανατολική Συρία, μετά τη σταδιακή ατροφία του χαλιφάτου που ανακήρυξε η οργάνωση το 2014 στα εδάφη που είχε καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Έπειτα από ξεχωριστές επιθέσεις του καθεστώτος και των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τζιχαντιστές ελέγχουν λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους έναντι σχεδόν 50% στα τέλη του 2016, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

11 άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε εξάλλου πως τουλάχιστον έντεκα άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών σε μια βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που κατέχεται από το ΙΚ.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (χθες) στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χασάκα από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο συνασπισμός δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την επιδρομή, την πιο πρόσφατη μιας σειράς επιδρομών που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πολλές απώλειες αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αεροπορική επιδρομή «προκάλεσε τον θάνατο 11 αμάχων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Τα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μόλις σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών», πρόσθεσε, λέγοντας πως η περιοχή που στοχοποιήθηκε ήταν κοντά στο χωριό Τζιζάα, έναν από τους τελευταίους θυλάκους του ΙΚ στην κοιλάδα του Ευφράτη, στην ανατολική Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στις ανατολικές επαρχίες Ντέιρ Έζορ και Χασάκα, σε επίθεση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό κατά του ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία. Η επίθεση έχει σκοπό την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τα τελευταία καταφύγιά τους ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο συνασπισμός αξιολογεί τις πληροφορίες που λαμβάνει για θανάτους αμάχων ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών του και δημοσιεύει στοιχεία συχνά εβδομάδες ή και μήνες μετά τις επιδρομές.

Την Παρασκευή, ο συνασπισμός παραδέχθηκε ότι σκότωσε άλλους εννέα αμάχους στη διάρκεια ενός έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων που ήταν άμαχοι, αφότου ξεκίνησε η επέμβασή του στο Ιράκ και στη Συρία, σε 892.

Η ΜΚΟ Airwars, που καταγράφει τους αμάχους θύματα όλων των αεροπορικών βομβαρδισμών ανά τον κόσμο, εκτιμά πως αυτός ο επίσημος αριθμός είναι πολύ κατώτερος της πραγματικότητας και υποστηρίζει από την πλευρά της πως τουλάχιστον 6.259 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον συνασπισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...