Κόσμος

Λιβύη: 22 χρόνια φυλακή στον φερόμενο εγκέφαλο της επίθεσης στη Βεγγάζη το 2012

Ο φερόμενος ηγέτης της ομάδας των ενόπλων που διέπραξαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βεγγάζη της Λιβύης, ο Άχμεντ Αμπού Χατάλα, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, ένοχος για τρομοκρατία και άλλες κατηγορίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης,

Κυβερνητικά αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο Χατάλα ηγήθηκε μιας εξτρεμιστικής πολιτοφυλακής με όνομα Ουμπαιντά μπιν Τζαράχ, την οποία διεύθυνε για να διαπράξει την επίθεση στη Βεγγάζη, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Τη νύκτα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012 περίπου 20 ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, προτού πυρπολήσουν την προξενική κατοικία όπου είχαν καταφύγει ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και ένας διπλωμάτης, ο Σον Σμιθ. Πέθαναν από ασφυξία. Αργότερα την ίδια νύκτα οι ένοπλοι έριξαν όλμους εναντίον κτιρίου της CIA σε άλλη συνοικία της πόλης. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν ο Γκλεν Ντόχερτι και ο Ταϊρόν Γουντς, δύο πρώην στρατιωτικοί που είχαν στρατολογηθεί από τη CIA.

Τον Νοέμβριο, ένα αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Λίβυο Χατάλα, σε μόλις τέσσερις από τις 18 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, είχε κριθεί αθώος για τις ενέργειες που προκάλεσαν τον θάνατο των αξιωματούχων. Ωστόσο κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης, της στήριξης της τρομοκρατίας, της κακόβουλης καταστροφής ακίνητης περιουσίας και έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής τρίτου καθώς και της κατοχής και χρήσης ημιαυτόματου όπλου.

Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ: κανένας Αμερικανός πρεσβευτής δεν έχει σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος από το 1979. Πολλές υπηρεσίες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα είχαν κατηγορηθεί για αμέλεια, κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεφαλής του οποίου ήταν τότε η Χίλαρι Κλίντον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...