Κόσμος

Λίγο κράτησε η ευφορία στις τουρκικές αγορές - Σε πτώση η λίρα μετά το ράλι

Λίγη ώρα κράτησε η ευφορία για την εκλογή Ερντογάν στις τουρκικές αγορές. Το πρωϊνό ράλι σε λίρα και μετοχές ανακόπηκε πολύ σύντομα- όπως προέβλεπαν οι αναλυτές-καθώς επενέρχονται οι ανησυχίες για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

Η τουρκική λίρα νωρίτερα υποχωρούσε 0,5%, στις 4,70 λίρες ανά δολάριο, αν και το νωρίτερα έκανε άλμα 2%. Τα τελευταία λεπτά επεκτείνει τις απώλειες της στο 1% οδηγώντας την ισοτιμία στο 4,7228. Η πτώση της φτάνει στο 3% σε σχέση με το υψηλό ημέρας - των 4,37 λιρών ανά δολάριο - σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Στις 10:31 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 4,5920 λίρες ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4,6625. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί έως τις 4,5375 λίρες.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής.

Η λίρα έχει σημείωσει απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...