Πολιτική

Κουμουτσάκος: Κλείνετε άρον – άρον και συμφωνία με την Αλβανία; Ενημερώστε τη Βουλή!

Να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το κείμενο της επικείμενης συμφωνίας με την Αλβανία ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας αλλά και με ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την δήλωση που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ότι «μέχρι να πάω διακοπές θα έχει λυθεί και το θέμα με την Αλβανία» και τις πληροφορίες που προσδιόριζαν το χρόνο επίτευξης σύγκλισης και συμφωνίας μέσα ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ότι «υπάρχουν εντονότατες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει διμερή συμφωνία με την Αλβανία. Επειδή με την συμφωνία με την FYROΜ υπάρχει ένα αρνητικό προηγούμενο ζητάμε από κυβέρνηση να καταθέσει κείμενο συμφωνίας προ υπογραφής για να γίνει συζήτηση…»

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία σημαντικά εθνικά ζητήματα είναι ότι στην συμφωνία θα υπάρχουν θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα, το τσάμικο, αποζημιώσεις και ορισμός θαλάσσιων ζωνών.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κοτζιάς παράλληλα κατέθεσε και Ερώτηςση με Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων η οποία αναφέρει

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

Θέμα: Θεματολογία και περιεχόμενο συνομιλιών Ελλάδας – Αλβανίας

Σε δηλώσεις του από 18 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Μπουσάτι, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο χωρών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για την ελληνό-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν εισέλθει σε “μη αναστρέψιμη” φάση, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της δέσμης θεμάτων που συζητούν Ελλάδα και Αλβανία είναι πολύ ευρύτερο. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών έως τις 28-29 Ιουνίου, δηλαδή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά σας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό σας στη Μόσχα, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε σε πορεία επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων με την Αλβανία και ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των συνομιλιών.

Δεδομένου ότι στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που σας έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων και αν σε αυτές περιλαμβάνονται αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, έχετε αποφύγει να απαντήσετε ή έχετε απαντήσει με υπεκφυγές.

Δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και τους Έλληνες πολίτες, δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ερωτάσθε:

Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά;
Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;
Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;
Υπό το φως των ανωτέρω, και του προηγουμένου με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, αιτούμαι την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...