Κόσμος

«Και αεροπλάνο θα σας φτιάξω» Ποιο είναι το μαχητικό που ονειρεύεται ο Ερντογάν

“Και αεροπλάνο θα σας φτιάξω”! Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παραδοσιακό μουσουλμανικό δείπνο ανακοίνωσε ότι το 2023 , το “εθνικό μαχητικό αεροσκάφος” θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση! Μέχρι το 2030 ,σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν θα έχει ενταχθεί επιχειρησιακά στην αεροπορία. Όπως σωστά επεσήμανε στον ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Προφανώς ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις για να ακούσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι πιέζονται να καθυστερήσουν τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία. Επιπλέον είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν έχει θέσει το 2023 ως ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία αφήνει πίσω της την εποχή Κεμάλ και περνά οριστικά στην εποχή Ερντογάν, 100 χρόνια μετά από την δημιουργία της τουρκικής δημοκρατίας.

Ποιο είναι το μαχητικό που ονειρεύεται ο Ερντογάν

Η Τουρκία έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το σχέδιο απόκτησης “εθνικού” μαχητικού αεροσκάφους. Το πρόγραμμα που έχει την ονομασία TF-X, προχωρά και σύμφωνα με δημοσίευμα του defensenews.com στις 13 Ιανουαρίου “βρετανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας”.

Επικεφαλής στην βρετανική αντιπροσωπεία ήταν ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ τον οποίο συνόδευε ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Ουόρες Ίστ.Η Rolls-Royce συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό με την Τουρκία για το φιλόδοξο σχέδιο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δίπλα του κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον επικεφαλής του Τμήματος Προμηθεών Ισμαήλ Ντιμίς και τον διευθυντή της Τουρκικής  Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) Τεμέλ Κοτίλ.

Η TAI είναι ο πρώτος τοπικός ανάδοχος του προγράμματος TF-X.

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, “εξετάστηκε η πρόοδος της συνεργασίας μας μετά από  την πρόσφατη προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο “.

Πηγές από το επιτελείο του Τούρκου πρωθυπουργού  δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραγάγουν το πρώτο πρωτότυπο του TF-X το 2023, στα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας.

“Συζητήθηκε επίσης η πρόσθετη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα μέχρι  το 2018, αλλά αυτό το θέμα απαιτεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Είπε ότι συζητήθηκε επίσης “ένας οδικός χάρτης έρευνας και ανάπτυξης”.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (137 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη TAI και την BAE Systems.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την τουρκική εταιρεία Kale με στόχο την κατασκευή κινητήρων για το TF-X.

Η συνάντηση της Άγκυρας ήρθε σε μια εποχή που οι Τούρκοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να επιλέξουν έναν κινητήρα για το TF-X. Εκτός από την Rolls-Royce, η Tusas Engine Industries, η “αδελφή” της TAI και ειδικός στον τομέα των κινητήρων, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το TF-X.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι βασίζονται στην ξένη τεχνολογία για να κατασκευάσουν, μακροπρόθεσμα, έναν εγχώριο κινητήρα που θα τροφοδοτεί το TF-X.

Λένε ότι η επιλογή του κινητήρα ήταν το πιο κρίσιμο βήμα σε αυτό το στάδιο του προγράμματος . “Όλες οι άλλες εργασίες σχεδιασμού θα εξαρτηθούν από τον κινητήρα που θα επιλεγεί”, δήλωσε ένας υπάλληλος. “Μόλις αποφασίσουμε για τον κινητήρα, το υπόλοιπο πρόγραμμα θα αποκτήσει αυτόματα ρυθμό.”

Το πρόγραμμα TF-X διευθύνεται από τον οργανισμό προμηθειών της χώρας, τον Υφυπουργό Άμυνας. Αλλά η απόφαση για τον κινητήρα θα ληφθεί από την ομάδα που επιβλέπει τις κορυφαίες αποφάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις – την εκτελεστική επιτροπή της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία ελέγχεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ