Κόσμος

Καθηγητής Μαυρουδέας: Προσπάθειες Τραμπ για να μην χάσουν οι ΗΠΑ το status της υπερδύναμης

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σταύρος Μαυρουδέας κάνει λόγο για αλλαγή πολιτικής από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται τώρα να προσεγγίζει τη Ρωσία και να θέλει να περιθωριοποιήσει την Κίνα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το status της υπερδύναμης για να έχουν όσο περισσότερα οφέλη γίνεται, ούτως ώστε να πιέσουν όλους τους υπόλοιπους να υποκύψουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρατηρεί, μιλώντας στο Sputnik International, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σταύρος Μαυρουδέας, σχολιάζοντας την επιθετική ρητορική και τις τάσεις απομονωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ, στο φόντο της Συνόδου Κορυφής της G7.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα, μια μεγάλη δύναμη εκτός της G7, όπως και η Ρωσία. Ο κ. Μαυρουδέας κάνει λόγο για αλλαγή πολιτικής από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται τώρα να προσεγγίζει τη Ρωσία και να θέλει να περιθωριοποιήσει την Κίνα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της G7, παρατηρεί ότι είναι κυρίως δυτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι τόσο αδύναμες μπροστά στις ΗΠΑ που στην ουσία δεν μπορούν να κάνουν πολλά, αν και πιθανότατα θα πληρώσουν το τίμημα του εμπορικού «πολέμου» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για τις ΗΠΑ να χάσουν το status της υπερδύναμης και επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση κινείται αναλόγως, προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...