Κόσμος

Ισοπεδωτικό χτύπημα κατά Ερντογάν: Η Γερουσία «αναχαίτισε» την αγορά των τουρκικών F-35 - Πέρασε η τροπολογία

Νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ στον Ερντογάν! Νέο «όχι» για τα F-35, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε τη Δευτέρα μια τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία, χώρα που χαρακτηρίζεται μεν απαραίτητος σύμμαχος και είναι κράτος-μέλος του NATO, αλλά έχει όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, καθώς είχαμε προβλέψει αυτή την εξέλιξη. Πλέον η κατάσταση εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον Σουλτάνο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες στελεχών τόσο των ρεπουμπλικάνων όσο και των δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εμποδιστεί η μεταφορά των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία.

Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου 716 δισεκ. δολαρίων, ενώ το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό. Το δεξιό, συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο.

Εκδίωξη

Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοθετεί την Τουρκία, έναν από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F35. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.

Μια--ασήμαντη από τη σκοπιά του μεγέθους, αλλά σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού--πώληση όπλων στη φρουρά του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν ήδη εμποδίστηκε. Μέλη της προεδρικής φρουράς του Ερντογάν είχαν επιτεθεί και τραυματίσει άοπλους κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, προκαλώντας οργή στο Καπιτώλιο και έντονη ενόχληση στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα την Παρασκευή, ομάδα 44 βουλευτών του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε την αναστολή της προγραμματισμένης παράδοσης μαχητικών F-35 στην Τουρκία με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς όπως αναφέρουν η Άγκυρα υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επικαλούνται μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν πως η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν συνάδουν με τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ.

«Ενάντια στις νατοϊκές υποχρεώσεις και προσδοκίες που πρέπει να κατευθύνουν έναν υπεύθυνο σύμμαχο, η Τουρκία εργάζεται συστηματικά για να υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, η συνεχής υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και η ξεκάθαρη πρόθεση να οικοδομηθεί μια στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία έχουν διαβρώσει απολύτως τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», σύμφωνα με την επιστολή.

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ

Οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν πως η Τουρκία όχι μόνο συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά στρέφεται επιθετικά εναντίον συμμάχων τους όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα και να διαπράττει παραβιάσεις στην επικράτειά της. Ο εμβολισμός ενός ελληνικού σκάφους από μια τουρκική ακταιωρό είναι ένα από τα τελευταία (παραδείγματα) αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης», σημειώνεται στο κείμενο.

Για την Κύπρο, οι Αμερικανοί βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τουρκικές ενέργειες που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.

«40 χρόνια και πλέον μετά την παράνομη κατοχή της Κύπρου, οι παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία έχουν αυξηθεί. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την πρόσφατη οδηγία σε (τουρκικά) στρατιωτικά πλοία να εμποδιστούν ιταλικά πλοία, τα οποία είχαν εξασφαλίσει άδεια από τις κυπριακές αρχές για να κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα σκληρύνει τη στάση της στέλνοντας τα δικά της πλοία-γεωτρύπανα για να αντιμετωπίσει αυτά που στάλθηκαν πρόσφατα από την ExxonMobil».

Όσον αφορά το Ισραήλ, η επιστολή καταγράφει την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και επισημαίνει το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο της ρητορικής του το Ισραήλ αποκαλώντας το «κράτος τρομοκράτη», ενώ σε αντίποινα για το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε πίσω τους Τούρκους πρεσβευτές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ