Ελληνοτουρκικά

Θράσος χωρίς όρια από τους Τούρκους - Άγκυρα κατά Παυλόπουλου: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Επίθεση στην Αθήνα και τον Προκόπη Παυλόπουλο εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Δίκτυο Natura 2000.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τη Δευτέρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, απάντησε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και προειδοποίησε την ΕΕ να μην γίνει όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ακσόι:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, κυρίως το Natura 2000, για τα ζητήματα του Αιγαίου. Το υπουργείο μας είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018. η θέση της Τουρκίας στο ζήτημα επίσης εξηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Ομως, αυτή τη φορά, ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε μια δήλωση που δημιουργούν μια βεβιασμένη σχέση ανάμεσα στο Δίκτυο Natura 2000 και τα σύνορα και τα εδάφη. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική βάση. Επιπλέον, τέτοιες δηλώσεις έχουν χαρακτήρα ομολογίας ότι η Ελλάδα απλά κάνει κατάχρηση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Natura 2000, σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητές της.

Η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο εξής, δεν θα δεχθεί κανένα πιθανό τετελεσμένο από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το νομικό καθεστώς των οποίων είναι αμφισβητούμενο.

Επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας στην ΕΕ να μην γίνει όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ