Εθνικά θέματα

Η Ελλάδα θωρακίζεται με ελικόπτερα Kiowa – Πότε φτάνουν στη χώρα μας

Στη Λάρισα βρέθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ που συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Εκεί φιλοξενούνται αμερικανικά drone MQ-9 Reaper μετά από τη σχετική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα και ευχαρίστησε την Ελλάδα λέγοντας πως η συμφωνία για φιλοξενία των drone αποτελεί σύμβολο της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Όμως όπως αναφέρει το hellasjournal έχουν προηγηθεί κι άλλες συμφωνίες, τόσο για τις ειδικές δυνάμεις, όσο και για τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa για τα οποία η γειτονική χώρα έχει δείξει τον εκνευρισμό της.

Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να θωράκισαν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή η προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa Warrior θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συνολική ονομαστική αξία όλων των υλικών τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα αγγίζει τα 580 εκ. δολάρια και η LOA που υπεγράφη τον Ιανουάριο από τον υπουργό Πάνο Καμμένο είναι μόλις 49 εκ. δολάρια.

Επιπροσθέτως η Αμερική εκτός των προαναφερθέντων, προσφέρει δωρεάν ανταλλακτικά αξίας 200 εκ. δολαρίων και κάπου εδώ βλέπουμε την υλοποίηση των λόγων του ίδιου του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα πως η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διάγουν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις που διαχρονικά αναπτύσσονται.

Παράλληλα, στη LOA συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία, οι συσκευές υποστήριξης εδάφους, τέσσερις εξομοιωτές πτήσεων, οι εκτοξευτές των πυραύλων Hellfire, το σύνολο του επικοινωνιακού υλικού 20 spear οπτικά συστήματα.

Η συμφωνία της προμήθειας των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης ανέφερε πως τα 36 απ’ αυτά θα ήταν πλήρη, με όλο τους τον εξοπλισμό, τα όπλα και τους τρεις ασυρμάτους, ενώ τα 24 θα ήταν με έναν λιγότερο ασύρματο πράγμα που θα τα καθιστούσε στο εκπαιδευτικό επίπεδο μιας και τα περισσότερα θα ήταν χωρίς οπλισμό. –

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την αεροπορία στρατού δίνοντας πρόσθετη «επιχειρησιακή» αξία σε μία περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις χτυπούν κόκκινο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές