Κόσμος

Η βουλευτής-φάντασμα της Ιταλίας αποκάλυψε το πρόσωπό της -Εξελέγη ανώνυμα, κρυβόταν από τη μαφία

Είναι η πολιτικός «φάντασμα» της Ιταλίας. Αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική καμπάνια ανώνυμα, εξαιτίας των απειλών που δεχόταν από τη μαφία. Και τώρα, αποκάλυψε το πρόσωπό της.

Η Πιέρα Αγιέλο πόζαρε για τον Guardian, για τις πρώτες φωτογραφίες της από το 1993! «Επειτα από τόσα χρόνια στο παρασκήνιο, μπορώ επιτέλους να κοιτάξω κατά πρόσωπο τον κόσμο, χωρίς να φοβάμαι να δείξω το δικό μου», είπε η 51χρονη στη βρετανική εφημερίδα. «Είναι σαν να επιστρέφω στη ζωή», συμπλήρωσε, χαμογελώντας στην κάμερα. «Αυτή τη στιγμή, αισθάνομαι απόλυτα ελεύθερη».

Η Αγιέλο ήταν μάρτυρας της δολοφονίας του συζύγου της το 1991, από δύο εκτελεστές της μαφίας. Επειτα από αυτό, κινδύνευε και η δική της ζωή. Δύο χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Τον Μάρτιο, ήταν υποψήφια για το Κίνημα Πέντε Αστέρων στη Σικελία και εξελέγη, παρότι έκανε προεκλογική καμπάνια ανώνυμα και υπό διαρκή αστυνομική προστασία.

Δεν μπορούσε να δείξει το πρόσωπό της δημόσια, να φωτογραφηθεί, ή να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Συχνά, φορούσε βέλο για να καλύψει το πρόσωπό της. Εγινε γνωστή ως η «υποψήφια χωρίς πρόσωπο».

Γεννήθηκε στην Παρτάνα της Σικελίας. Οταν ήταν 14 ετών, την ανάγκασαν να παντρευτεί τον γιο του «νονού» της μαφίας Βίτο Ατρία. Το 1991, μία αντίπαλη οικογένεια αποφάσισε να σκοτώσει τον σύζυγό της. «Είχαμε μια πιτσαρία. Ενα βράδυ, δύο άνδρες μπήκαν. Κοίταξαν τον σύζυγό μου και πυροβόλησαν. Επεσε μπροστά μου, καλυμμένος με αίματα», περιέγραψε.

Οταν αποφάσισε να καταθέσει εναντίον των εκτελεστών, έγινε πληροφοριοδότης για τη μαφία και η κατάθεσή της οδήγησε στη σύλληψη αρκετών μελών. Ομως, ενώ άλλοι μαφιόζοι παρέμειναν ελεύθεροι, η ίδια αναγκάστηκε να ζει σαν φυλακισμένη, από τη στιγμή που μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Επρεπε να αλλάξει το όνομά της και να φύγει από τη Σικελία.

Πέρυσι όμως αποφάσισε να πάρει ξανά τη ζωή της στα χέρια της και να είναι υποψήφια στις εκλογές. «Είχα έναν στόχο. Να φέρω στο κοινοβούλιο το θέμα των δραματικών συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν όσοι αποφασίζουν να καταθέσουν εναντίον της μαφίας», είπε στον Guardian.

Ομως, ως βουλευτής πλέον, έγινε ιδιαίτερα πολύπλοκη η προσπάθειά της να αποφεύγει φωτογράφους και κάμερες στη Ρώμη. Τώρα, ένιωσε ότι ήταν έτοιμη να δείξει δημόσια το πρόσωπό της. Συνεχίζει όμως να ζει υπό αστυνομική προστασία, καθώς θεωρείται ακόμη στόχος της μαφίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπήκε στο κοινοβούλιο, καλώντας άλλους μάρτυρες να μιλήσουν.

Την Τετάρτη, η Αγιέλο επέστρεψε στη Σικελία, για να μιλήσει με άλλους που έκαναν ότι και εκείνη και επίσης ζουν στον φόβο. Ανάμεσά τους, ο Αλεσάντρο Μαρσικάνο, ένας 48χρονος ζαχαροπλάστης από το Παλέρμο, που τον εκβίαζε η μαφία. Από τη στιγμή που έγινε πληροφοριοδότης, η κατάθεσή του οδήγησε σε συλλήψεις. Ομως, ο ίδιος λέει ότι η ζωή του μετατράπηκε σε εφιάλτη.

«Αποφάσισα να εγκαταλείψω τη Σικελία και να εγκατασταθώ στο Λονδίνο, όπου άνοιξα ζαχαροπλαστείο. Ομως, οι μαφιόζοι με βρήκαν και εκεί. Ενα βράδυ με ξυλοκόπησαν στον δρόμο. Από τη στιγμή που συνάντησα την Πιέρα, μπορώ να δω ένα λαμπρότερο μέλλον για την οικογένειά μου», είπε στον Guardian.

«Αποφάσισα να ορθώσω ανάστημα προκειμένου να μην μπαίνουν στο περιθώριο όσοι επαναστατούν ενάντια στη μαφία. Αποφάσισα να είμαι υποψήφια γιατί εγώ, η Πιέρα Αγιέλο, θέλω πίσω το πρόσωπό μου. Και το πήρα», λέει η ίδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...