Ρωσία

Εμπλοκή Ρωσίας-Ισραήλ - Μόσχα: «Να τερματιστεί η κατοχή της Παλαιστίνης τώρα» - Εξοργισμένο το Τελ-Αβίβ

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Vasily Nebenzya, κάλεσε το Ισραήλ να «τερματίσει την κατοχή» της Παλαιστίνης, καθώς η μακρόχρονη σύγκρουση είναι ο  «πυρήνας και το κλειδί για την επίλυση όλων των άλλων συγκρούσεων στο δυσεπίλυτο πάζλ της Μέσης Ανατολής», μιλώντας ο ίδιος για τον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη .

Ο Nebenzya ευχήθηκε  επίσης καλή τύχη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις συνομιλίες τους με τη Βόρεια Κορέα.

Την Παρασκευή το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες  άσκησαν επίσης  βέτο σε ένα ψήφισμα που αφορούσε αίτημα του Κουβέιτ που ζητούσε «διεθνή προστασία» λόγω της παρουσίας  Παλαιστινίων  πολιτών στην χώρα.

https://youtu.be/tfjw_37sS_A

Ήταν επίσης η μόνη χώρα που στήριξε  αφού καταδίκασε μόνο την Χαμάς για τις πρόσφατες βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσφατα  Ρωσία και ισραηλινή ηγεσία φέρονται να ήρθαν σε μια καταρχήν συμφωνία για την αποφυγή εντάσεων στα σύνορα της χώρας με την Συρία , ενώ τώρα η Μόσχα εμπλέκεται για πρώτη φορά στην διαμάχη των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στην Λωρίδα της Γάζας με 60 νεκρούς και 2500 τραυματίες.

Η εμπλοκή όμως των Ρώσων στην Παλαιστίνη, και η απαίτηση για την δημιουργία κράτους εκτός της καταδίκης  της δολοφονίας τόσων πολιτών αποσκοπεί και σε ένα άλλο ζήτημα, που αφορά την κατασκευή του αποκαλούμενου Τρίτου ναού , αλλά και την διακοπή της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών .

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο ( Η Ρωσία μια ανάσα πλέον από την…. Ιερουσαλήμ: Μόσχα, Παλαιστίνιοι και Αγκυρα πετούν εκτός τις ΗΠΑ – 55 νεκροί , 2770 τραυματίες…), είχαμε αναφέρει και επιβεβαιωνόμαστε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της τήρησης των συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την θέση της αυτή την επαναλαμβάνει και στις επαφές της με την ηγεσία του Ισραήλ , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώνουμε τη θέση μας, που είναι υπέρ της τήρησης όλων των συμφωνιών που λένε πως πρέπει να γίνει η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της διευθέτησης της Ιερουσαλήμ, και την επιβεβαιώνουμε επανειλημμένως σε όλες μας τις επαφές με την ηγεσία του Ισραήλ», είχε δηλώσει πριν ημέρες  ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε  ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει αρνητικά τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ , θεωρώντας ότι αυτό συνιστά αναθεώρηση των διεθνών συμφωνιών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε πρόσφατα ότι οι  ΗΠΑ ακύρωσαν το ρόλο του διαμεσολαβητή , κάτι που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ρωσική πλευρά.

Όλα αυτά όμως είναι αφορμές της ρωσικής εμπλοκής,  διότι η αιτία είναι πρόσφατη φωτογραφία στην νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, όπου ο Αμερικανός  πρέσβης David Friedman, βγήκε φωτογραφία της μελλοντικής Ιερουσαλήμ μετά την κατασκευή του Τρίτου ναού .

Εκεί σε αυτήν έχει  αντικατασταθεί  το Μουσουλμανικό τέμενος του Αλ-Ακσά από νέο  Εβραικό Ναό  στο σημείο του συγκροτήματος του Όρους του Ναού, κάτι που γνωρίζουν οι Ρώσοι καλύτερα από όλους και φυσικά σύμφωνα και με τις δικές τους προφητείες δεν το επιθυμούν σε καμία περίπτωση.

Εδώ και χρόνια, οι Εβραίοι ομιλούν για την ανέγερση του Τρίτου Ναού , πάνω/δίπλα στο Μουσουλμανικό Τέμενος Αλ Ακτσά , κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει έναν ακόμη πόλεμο τον αποκαλούμενο Ισλαμικό ιερό πόλεμο ( τζιχάντ).

Το Ινστιτούτο του Ναού», θέλει να τον κτίσει στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από χιλιάδες χρόνια ο πρώτος (Ναός του Σολομώντα) και ο δεύτερος εβραϊκός Ναός, πριν αυτοί καταστραφούν από τους Βαβυλώνιους και τους Ρωμαίους αντίστοιχα.

Η τοποθεσία αυτή ονομάζεται Όρος του Ναού και υπήρξε θέατρο πολλών πολέμων από την εποχή των σταυροφοριών μέχρι τη δεύτερη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Σήμερα, εκεί βρίσκονται δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία του Ισλάμ, ο Θόλος του Βράχου και το Τέμενος Αλ-Ακσά.

Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που το Όρος του Ναού βρισκόταν σε εβραϊκά χέρια. Αντί αυτού οι Εβραίοι χρησιμοποιούν ως χώρο προσευχής το Δυτικό Τείχος, το τελευταίο απομεινάρι του αρχαίου Ναού.

Ακόμη και αφού το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής μαζί με τη Δυτική Όχθη το 1967, η χώρα αποφάσισε να αφήσει το ιερό προσκύνημα υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας, φοβούμενη μην πυροδοτήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο θρησκευτικό πόλεμο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...