Κόσμος

Ελπίδα στις στάχτες: Ανέσυραν ζωντανό μωρό μετά την έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα (βίντεο)


Παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν οι εικόνες από τη διάσωση ενός μωρού από τα ερείπια ενός σπιτιού στη Γουατεμάλα μετά τη φονική έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο.

75 νεκροί, 46 τραυματίες και σχεδόν 200 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έκρηξη. Κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων κηδεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, όπως αυτή στα χαλάσματα του σπιτιού κοντά στην πόλη Εσκουίντλα. Ο ηρωικός αστυνομικός διακρίνεται στο βίντεο να βγαίνει κρατώντας το μικρό κοριτσάκι στην αγκαλιά του. Ως εκ θαύματος το μωρό δεν έχει πάθει την παραμικρή γρατζουνιά, ενώ και τα ρούχα του διακρίνονται ανέπαφα. Η μικρή είναι καλά στην υγεία της, ενώ οι κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και την οικογένειά της.

Πάνω από 3.200 πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, ενώ η καταστροφή έπληξε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 1,7 εκατ. Γουατεμαλτέκους.

Μια νέα ισχυρή έκρηξη χθες (Τρίτη) ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν επτά χωριά κοντά στο ηφαίστειο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν.

Εκπρόσωπος των Αρχών εξήγησε πως σύμφωνα με ειδικούς, νέες πυροκλαστικές ροές- αποτελούμενες από τέφρα, λάσπη, νερό και πυρακτωμένους βράχους- ενδέχεται να σαρώσουν ξανά την περιοχή.

Η κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας προκάλεσε πανικό στην Εσκουίντλα, κοντά στον ορεινό όγκο ύψους 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Οι κάτοικοι έσπευσαν να την εγκαταλείψουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί απόλυτο κυκλοφοριακό χάος.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι άκουσε έναν ισχυρό, υπόκωφο κρότο και είδε μια μεγάλη στήλη ηφαιστειακής τέφρας να εκτοξεύεται στον ουρανό.

Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Δύο μέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, που προκάλεσε ταχύτατα κινούμενα ποτάμια λάσπης, λάβας και τέφρας, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι εξαιρετικά ισχνές, παραδέχθηκε ο Σέρχιο Καμπάνιας, διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...