Κυβέρνηση

Δρομολογήθηκαν εξελίξεις- Κυβέρνηση: "Αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης" -ΝΔ: "Δεν κυρώνουμε την συμφωνία"

Στην αποκάλυψη ότι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ την ξεκάθαρη θέση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην κύρωση της συμφωνίας διατύπωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυρία Σπυράκη δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Δεδομένου πλέον πως οι ΑΝ.ΕΛ έχουν τουλάχιστον δεσμευτεί πως δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει αυτόματα για ψήφο εμπιστοσύνης και εκεί είναι όλα ανοιχτά. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το πρωινό μας άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Α.Τσίπρας γνωρίζει πως δεν μπορεί να πορευτεί πλέον με τους ΑΝ.ΕΛ. Και εφόσον οι ΑΝ.ΕΛ δεν ψηφίσουν τότε έχουμε και λέμε:

Oι συνεργάτες του A.Τσίπρα θεωρούν ως «δεδομένους» 5 βουλευτές, οι 3 από αυτούς είναι χωρίς κομματική στέγη (ανήκουν στην πτέρυγα των Ανεξαρτήτων) ενώ δύο βουλευτές προέρχονται από το Ποτάμι.

Ο αριθμός αυτός θεωρούν οι συνεργάτες του Τσίπρα, πως «πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 8» αφού υπάρχουν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (δύο νυν υπουργοί και ένας που επιθυμεί να γίνει) που είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν να στηρίζουν τον Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν εν αναμονή δηλώσεων Π.Καμμένου κάτι που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών (σσ ποντάρει στο Ποτάμι και στους Ανεξάρτητους συν μερικούς από ΑΝΕΛ).

Μιλώντας για τη συμφωνία, o κ. Τζανακόπουλος είπε πως «οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη συμφωνία έχουν κοινή βάση την πατριδοκαπηλία και τον άκρατο λαϊκισμό».

Αναφερθείς στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «η σιωπή Μητσοτάκη συνεπάγεται πως τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατ' εντολήν και με πλήρη κάλυψή του».

Για να προσθέσει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του Τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της Κεντροδεξιάς».

Για τα περί συναλλαγής ανέφερε: «Φανερώνουν άγνοια για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στην Ευρώπη και έχουν αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ρύθμιση για το χρέος».

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

Για τα περί συναλλαγής:

«αυτά είναι συνομωσιολογίες απαράδεκτες, φήμες άθλιες. Όσοι τις διασπείρουν έχουν προδιαγράψει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και μιλούν για συναλλαγές που μας εισάγουν στο σύμπαν του ανορθολογισμού και του παραλογισμού. Όλοι τελούμε υπό την προθεσμία του Συντάγματος. Η συμφωνία θα κυρωθεί με διευρυμένη, πατριωτική πλειοψηφία και αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την τετραετία».

Για τη συμφωνία και προσπάθειες Ζαεφ:

«ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους σκοπιανούς. Από ότι φαίνεται, ο μόνος που ενώθηκε με ακροδεξιές ομάδες του VMRO είναι ο κ. Μητσοτάκης που έχει υιοθετήσει εθνικιστική ρητορική και αυτό αποτελεί και το εθνικιστικό παράδοξο. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες Ζάεφ. Πολιτικό κόστος από τη συμφωνία η κυβέρνηση δε νιώθει ότι υπάρχει».

Για τη συμφωνία: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει

Για το αν θα ζητήσουν ενισχυμένη πλειοψηφία 180 :

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα επιδιώξουμε μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι Μητσοτάκης εσωτερικού ή Μητσοτάκης εξωτερικού».

Για δηλώσεις Σγουρίδη: «Οι φήμες περί συναλλαγής και ανταλλαγής εκθέτουν αυτούς που τις διασπείρουν.

Αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ: «και θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Για το αν προσβλέπουν στο Ποτάμι: « ο κ. Θεοδωράκης έχει τηρήσει μια υπεύθυνη στάση. Δείχνει ότι σέβεται τις ιδεολογικές του αρχές. Αυτή τη στάση τη χαιρετίζουμε».

Για μίνι Σύνοδο και Προσφυγικό: «μέχρι στιγμή δεν έχει κατατεθεί καμία απολύτως πρόταση. Γνώμονας η προστασία των ανθρωπινων δικαιωμάτων και η βέλτιστη διαχείριση».

Σπυράκη: Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε μία κακή συμφωνία, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι πληγωμένοι, επειδή η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες τους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε κάνει στο παρελθόν, αποδέχθηκε μία συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά με την υπογραφή στις Πρέσπες.

Σε ερώτηση, δε, τι θα κάνει η ΝΔ αν μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία, είναι εκείνη κυβέρνηση και διαθέτει την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία, η κ. Σπυράκη διάβασε το άρθρο 4 της συμφωνίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα κυρώσει τη συμφωνία όταν ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται και από την πλευρά της πΓΔΜ.

«Η ΝΔ», συνέχισε η κ. Σπυράκη, «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία, μία συμφωνία που από την στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά».

Σημείωσε ότι ο κ. Ζάεφ θα καθήσει με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

«Αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πει "ναι" στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όλοι θα πανηγύριζαν» είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Με δεδομένο τον χρόνο και τις δεσμεύσεις, επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γεραμανικής FAZ η κ. Σπυράκη απάντησε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στο εξωτερικό ό,τι λέει και στο εσωτερικό» και πως «απάντησε στον δημοσιογράφο καλώντας τον επιπλέον να ελέγξει τις πηγές του».

Σε ερώτηση για τις αποδοκιμασίες πολιτών σε κυβερνητικά στελέχη, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ΝΔ καταδικάζει τις εκδηλώσεις βίας και πρόσθεσε:

«Σεβόμαστε τις εκδηλώσεις των πολιτών, αλλά δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στο αυριανό Eurogroup, λέγοντας ότι η ΝΔ εργάζεται για την καλύτερη λύση για το χρέος. Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία σειρά συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ επανέλαβε ότι χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το τέταρτο μνημόνιο δεν είναι εδώ με βαριά μέτρα». Συμπλήρωσε πως το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε «γιατί είχαμε το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015». Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η κ. Σπυράκη, τέλος, αναφέρθηκε και στην άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα: «Είδαμε την υποδοχή του τρομοκράτη Κουφοντίνα από τον επικεφαλής του Ρουβίκωνα». Σημείωσε ότι με τη ΝΔ ο νόμος θα αλλάξει, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, δεν έχει παραδώσει το περίστροφο και τη γραφομηχανή.

https://www.youtube.com/watch?v=4vWbRZRvImU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...