Κόσμος

Εκσυγχρονισμός F-16, ή τα Rafale και νέο ευρωπαϊκό μαχητικό για το Βέλγιο;

O πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις είτε εκσυγχρονισμού των εν υπηρεσία F-16 ή αγοράς γαλλικών Rafale. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Η αναφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Άμυνας που είχε αποκλείσει τόσο τον εκσυγχρονισμό των F-16 όσο και την προμήθεια Rafale για τη βελγική αεροπορία, καθώς η Γαλλία δεν είχε απαντήσει σε βελγικό αίτημα παροχής πληροφοριών.

Ο Μισέλ παρουσίασε τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη αφορά την παράταση, μέσω εκσυγχρονισμού, της επιχειρησιακής ζωής των βελγικών F-16, την προμήθεια Eurofighter ή F-35 και την προμήθεια Rafales με παράλληλη συμμετοχή του Βελγίου στο πρόγραμμα του μελλοντικού ευρωπαϊκού μαχητικού που θα αναπτύξουν Γάλλοι και Γερμανοί.

Η Γαλλία φαίνεται να προσφέρει 34 μαχητικά Rafale έναντι τιμήματος 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν είναι γνωστές οι τεχνικές παράμετροι των Rafale που θα προσφερθούν στο Βέλγιο.

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές