Κόσμος

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - Ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων για την πιο σημαντική αναμέτρηση των τελευταίων ετών στη γειτονική χώρα.

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες της χώρας έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.

Αναπόφευκτα η διαδικασία λόγω των παράλληλης διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα καθυστερήσει, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα επίσημο αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα.

Η εκλογική επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει ολοκληρωθεί πραγματικά η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά μόλις βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι όσοι περίμεναν στις ουρές, αναμένεται να επισπεύσει την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Οι εκλογές συνοδεύονται από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απόπειρες νοθείας στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του CHP μίλησε για κάλπες που είχαν ήδη ψηφοδέλτια, αλλά και για επιθέσεις και απειλές εναντίον των παρατηρητών του κόμματος. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν ανέφερε πολλά παραδείγματα απόπειρας να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Τέσσερις συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές Αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον 10 Ευρωπαίων οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.

Πρόκειται για τρεις Γάλλους που εντοπίστηκαν στην ανατολική επαρχία Αγρκί, τρεις Γερμανούς στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και έναν ακόμα Ιταλό στην ανατολική περιοχή Μπατμάν.

Δεν είναι σαφές εάν οι δύο υποθέσεις συνδέονται. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την εθνικότητα των συλληφθέντων στην Σανλιούρφα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. Ομως, ο Τεζτσάν δήλωσε ότι υπήρξαν επιθέσεις και απειλές για να σταματήσουν οι παρατηρητές.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ερντογάν: Βιώνουμε μια δημοκρατική επανάσταση

https://www.youtube.com/watch?v=w6ZbUChBJRM

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες δείχνει πόσο προηγμένη δημοκρατία είναι η Τουρκία και πόσο ανεπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της» και πως «με αυτές τις εκλογές η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση. Περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια»..

Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Oι εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».

Ο Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής, αλλά και διαιρετικός ηγέτης της ιστορίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ η διεξαγωγή τους προβλεπόταν για τον Νοέμβριο του 2019, επιχειρηματολογώντας ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας --η τουρκική λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου φέτος-- και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου η δυναμική εμφάνιση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις κινητοποίησε την από καιρό αποθαρρυμένη και διασπασμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ