Στρατός Ξηράς

Δύο εξοπλιστικά για το Π.Ν. και τον Σ.Ξ. με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση

Δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα ανακοίνωσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς.

Πιο αναλυτικά έως και έξι ηλεκτροπτικά συστήματα ημέρας/νύκτας (FLIR), πρόκειται να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα ελικόπτερα S-70B-6 τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται και σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.

Τα έξι συστήματα θα αποκτηθούν στα πλαίσια έργου συγχρηματοδοτούμενου από κεφάλαια της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Τα συγκεκριμένα συστήματα θα βελτιώσουν τη δυνατότητα επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών και εντοπισμού ανθρώπων που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια. Ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα».

Τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα για τοποθέτηση και χρήση σε ελικόπτερα S-70B-6 με δυνατότητα πτήσεως με ταχύτητα μεγαλύτερη ή ίση των 180 KIAS.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος (με ΦΠΑ 24%) θα φτάσει τα 28.932.637,90 €, από το οποίο ποσό 4.200.000,00 € θα διατεθεί από το ΥΠΕΘΑ, ενώ τα υπόλοιπα από την Ε.Ε.

Η διαβούλευση για την προμήθεια των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων ξεκίνησε στις 26/06/2018 και θα ολοκληρωθεί, στις 27/07/2018. Η παράδοση των συστημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες από την ημέρα ενεργοποίησης της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων αφορά την προμήθεια 25 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τη δημιουργία σταθμών βάσης από το ΓΕΣ, προϋπολογισμού (χωρίς ΦΠΑ) 1.180.000€, για αποστολές επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο με σκοπό τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Το πρόγραμμα επιπλέον περιλαμβάνει την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. τηλεπικοινωνιακού), προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά δεδομένων και η επικοινωνία των drones με τους επίγειους σταθμούς βάσης.

Η συγκεκριμένη προμήθεια θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και στην μείωση της λαθρομετανάστευσης, αφού με χαμηλό λειτουργικό κόστος θα δύναται να λαμβάνει χώρα, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση, επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο.Ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Η διαβούλευση για την προμήθεια των Drones θα ξεκινήσει στις 28/06/2018 και θα ολοκληρωθεί, στις 27/07/2018. Η παράδοση των συστημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες από την ημέρα ενεργοποίησης της σύμβασης που θα υπογραφεί.

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ