Ελληνοτουρκικά

«Δεν ευσταθούν οι κατηγορίες κατασκοπείας»: Οι διάλογοι στο δικαστήριο με τους δύο Έλληνες

Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα δήλωσαν σήμερα στο δικαστήριο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Αδριανούπολης και ζήτησαν ξανά την αποφυλάκισή τους, την οποία ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε.

Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η κράτησή τους έχει υπερβεί το χαμηλότερο όριο της ποινής για το αδίκημα που κρατούνται ενώ ανέφεραν ότι είναι αδιανόητο να τίθεται θέμα κατασκοπείας για τους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις καταθέσεις τους τους οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, είπαν ότι επαναλαμβάνουν τις προηγούμενες δηλώσεις τους και τις παλιές καταθέσεις τους. “Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα», ανέφεραν. Ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό γι’ αυτό το θέμα. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα».

Ο δικηγόρος των Ελλήνων στρατιωτιών, Χακάν Γιαλτσιντούγ, δήλωσε ότι οι πελάτες του στόχο είχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων της χώρας τους. «Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών», ανέφερε. Από την πλευρά της, η συνήγορος Σελίν Οζέλ υποστήριξε ότι το μέτρο της κράτησής τους δεν συνάδει με το δίκαιο.

«Aν ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά τους, η διάρκειά της κράτησής τους έχει υπερβεί αυτό το όριο της ποινής που προβλέπεται. Δεν μπορεί να προβάλλεται ακόμη ως λόγος για τη συνέχιση της κράτησής τους η εξέταση του ψηφιακού υλικού. Οι πελάτες δεν ευθύνονται για αυτό. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται δεν έχει διαπραχθεί. Είναι αδιανόητος ο λόγος της κατασκοπείας ώστε να συνεχίζεται η κράτησή τους.

Οι πελάτες και οι οικογένειές τους έχουν πέσει θύματα. Προκειμένου να λήξει η θυματοποίησή τους ζητείται η άμεση αποφυλάκισή τους». Την απόφασή του για συνέχιση της κράτησής τους το δικαστήριο τη δικαιολόγησε αναφέροντας ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη”.

Αναφέρεται ακόμη ότι λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Προστίθεται ότι λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, επειδή το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους.

hellasjournal.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...