Ρωσία

"Βοήθεια με Τουρκία, υδρογονάνθρακες-Σκοπιανό": Ο Κοτζιάς άνοιξε και όλα τα θέματα με Αλβανία από Μόσχα - Μπηχτές Σ.Λαβρόφ

Συνάντηση υψηλής γεωπολιτικής αξίας στη Μόσχα: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς συζήτησε εφ' ολης της ύλης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το Σκοπιανό, την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και τις ευρύτερες εξελίξεις. Η συνάντηση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Εντύπωση προκαλεί, η μπηχτή του Ρώσου ΥΠΕΞ αναφορικά με τα Σκόπια και η απειλή Κοτζιά πως θα λύσει και τα ζητήματα με Αλβανία... Να ετοιμάζεται ο ελληνικός λαός για νέο μέτωπο.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ «κλείδωσε» όλες τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία  στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για το λόγο αυτό έρχεται τον Σεπτέμβριο ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία της συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας συζήτησαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δηλαδή υδρογονάνθρακες, Τουρκία και Σκοπιανό

Ο Ν.Κοτζιάς παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων και ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία, στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα από τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θεωρείται η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί την Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.

«Επιβεβαίωσα την πρόσκλησή μου στον υπουργό να έρθει τον Σεπτέμβριο την Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει τη μελλοντική επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας μας στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

"Απειλές" Κοτζιά: "Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία"

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια λέγοντας ότι λύθηκε ένα θέμα που ταλάνισε 70 χρόνια τα Βαλκάνια, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του υπογράμμισε ότι η λύση έπρεπε να δοθεί χωρίς παρεμβάσεις από το εξωτερικό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί μετά την συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Σκοπιανό.

Η απάντηση του υπουργού δόθηκε σε αρκετά ελαφρύ τόνο, με τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει ότι τώρα που έχει επιλυθεί το Σκοπιανό, σειρά έχουν οι εκκρεμότητες για την Αλβανία, τις οποίες και θα φροντίσει να επιλύσει προτού πάει διακοπές.

Επίσης έκανε λόγους για «επαγγελματίες των προβλημάτων» που, όπως στο ποίημα του Καβάφη, αναρωτιούνται τι θα απογίνουν τώρα που δεν υπάρχουν πια «βάρβαροι».

Ερωτηθείς αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία».

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» πρόσθεσε αστειευόμενος ο υπουργός.

«Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε», συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλων.

Απαγγέλοντας μερικούς στίχους από το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε:

«Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».

“Συζητήσαμε για θέματα Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ευχαρίστησα και θέλω να το πω και δημόσια για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Κύπρου και κουβεντιάσαμε για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι μια χώρα που νιώθει τις επιπτώσεις των γεγονότων της περιοχής”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την τοποθέτησή του προς τους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί σχέσεων ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως συζητήθηκαν σκέψεις ώστε “να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και βεβαίως συζητώντας για τις σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας συζητήσαμε και για την Ουκρανία. Ξέρετε στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχουν αιώνες παρουσία εκεί και άρα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα”.

«Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας και NATO», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Κάναμε σκέψεις και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερες, για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα. Να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών».

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι όμως μια χώρα [σ.σ. η Ελλάδα] που αντιμετωπίζει τις συνέπειες των γεγονότων που σημειώνονται σε αυτή την περιοχή. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια με στόχο τη σταθεροποίηση στην περιοχή θα τύχει της υποστήριξής μας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Κατά τη συζήτηση των δύο υπουργών, αναφορά έγινε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Νίκο Κοτζιά να εύχεται να είναι η Ρωσία η νικήτρια χώρα της διοργάνωσης.

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στη Μόσχα. Εύχομαι ευτυχία και επιτυχίες στο ρωσικό λαό και εύχομαι και ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και αφού η Ελλάδα δεν είναι στους τελικούς, εύχομαι να πάρετε εσείς το πρωτάθλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ, θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών και πως θα τύχει ευρείας αποδοχής από τις δύο χώρες.

"Η επίλυση πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιαγράμματα από έξω, και πρέπει να έχει υποστήριξη από τους δύο λαούς και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους".

«Ελπίζω η συμφωνία να είναι τέτοια», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως υποστηρίζουμε την επίτευξη συμφωνίας για το πρόβλημα αυτό χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, χωρίς τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών και έχουμε δηλώσει ότι θα υποστηρίξουμε την απόφαση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και πΓΔΜ και πως θα τύχει ευρείας αποδοχής από τους λαούς [των δύο χωρών].

Ελπίζω πως αυτή θα είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη νατοϊκή δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζήτησε από τα κράτη – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα και το διεθνές Δίκαιο.

Κάνοντας λόγο για το Κυπριακό ο κύριος Λαβρόφ είπε:

“Συζητήσαμε και το Κυπριακό και η στάση μας παραμένει πως τασσόμαστε υπέρ της λύσης που θα απαντά στα συμφέροντα όλων των πλευρών”.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πλούσια και ουσιαστική» τη συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ρωσίας να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Αναφέρομαι στην αύξηση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, καθώς, όπως είπε, την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 3,7 δισ. δολάρια.

«Οι σχέσεις μας ενισχύονται σε επενδυτικό, ενεργειακό, εμπορικό, επιστημονικό και ανθρωπιστικό τομέα και σήμερα συζητήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο» των σχέσεων αυτών, τόνισε ο κ. Λαβρόφ, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πρόγραμμα τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας το οποίο υλοποιείται. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, ακόμη, την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την επέκταση της συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο NATO, ο κ. Λαβρόφ παρατήρησε την «αύξηση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα».

«Επιδιώκουμε οι εταίροι μας από το ΝΑΤΟ να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα συμφωνηθέντα», τόνισε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας υπέρ «μιας καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών», ενώ ο κ. Κοτζιάς θέλησε να ευχαριστήσει τη Ρωσία για στάση της στο θέμα της Κύπρου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και η κατάσταση σε Ιράκ και Συρία, χώρες που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις και εσωτερικές διαμάχες.

Από τη μεριά του ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πως «οι θέσεις μας ως προς τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική είναι παρόμοιες και όσον αφορά στην κρίση στη Συρία: Οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στο ψήφισμα 2254 [σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία]».

https://youtu.be/Sy-KHa84rxc?t=20

https://youtu.be/Hwj3B8jfAqw?t=2

Το απόγευμα  ο κ. Κοτζιάς θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας ενώ θα δώσει διάλεξη με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, καθώς θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών κκ. Κύριλλο αλλά και με σημαντικούς παράγοντες της χώρας και εκπροσώπους γεωπολιτικών ινστιτούτων .

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε  συζήτησε  με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ζητήματα  της  εμπορικής και οικονομικής σφαίρας των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

 «Συζητήσαμε την εμπορική και οικονομική συνιστώσα των σχέσεών μας και, φυσικά, την ανθρωπιστική σφαίρα», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Η Μόσχα ελπίζει στην  χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά για διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με προεξάρχον του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο ενημερώθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Όπως τονίζεται από την Μόσχα , οι προσεγγίσεις των δύο χωρών  για τα περισσότερα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα είναι ταυτόσημες .

«Κάνουμε κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της υψηλής δυναμικής του πολιτικού διαλόγου και την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο πρόσφατου Διεθνούς Φόρουμ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Φέτος Ρωσία και  Ελλάδα εορτάζουν επίσης την 190η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την 25η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας.

«Σήμερα, εορτάζουμε  αναμνηστικές εκδηλώσεις που χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια και συμπίπτουν  με αυτές τις ημερομηνίες», συνέχισε  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται από το  ρωσικό  Υπουργείο Εξωτερικών, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, τα δύο μέρη κατόρθωσαν να επιτύχουν αύξηση του εμπορίου  σε μια πορεία ανάπτυξης.

«Στο τέλος του 2017 ο κύκλος εργασιών εμπορίου  μεταξύ Ρωσίας και  Ελλάδας αυξήθηκε κατά 27,4% στα 3,7 δισ $ και το 2018 η τάση αυτή θα ααυξηθεί και άλλο », αναφέρει η ανακοίνωση .

Η Μόσχα επέστησε την προσοχή στην αποκατάσταση της ροής τουριστών από τη Ρωσία στην Ελλάδα: το 2017 έφθασαν τους 856,2 χιλιάδες ανθρώπους.

Η διεθνή συγκυρία , το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μαζί με την αλλαγή κυβέρνησης σε  Ιταλία και Ισπανία και η κρίση στην ΕΕ, οδηγούν την Ελλάδα να διεξάγει αναπόφευκτα πολύπλευρη εξωτερική και οικονομική πολιτική με μεγάλες χώρες όπως την Ρωσία.

Κίνα , Ρωσία και ΗΠΑ είναι χώρες υπερδυνάμεις και οφείλουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις , διότι πολύ απλά ι καιροί δεν μόνο πονηροί αλλά και πολύ επικίνδυνοι.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...